Jutarnji stih

Sveta smjelost

“Dok su molili, potrese se mjesto na kojemu bijahu skupljeni. Svi se napuniše Duha Svetoga te neustrašivo počeše navješćivati riječ Božju.” (Djela 4,31)

“Upravo kada pomišljate na to da odustanete, dolazi do preokreta”, kaže Constance Mlondiwa. To je jedna od lekcija koje je, između ostalih, naučila dok je radila u literarnom djelu prije više godina. “Naučila sam tu lekciju na drastičan način dok sam jednoga dana kolportirala od vrata do vrata u Kliptownu”, sjeća se 63-godišnja umirovljena učiteljica.
“Jedna obitelj za drugom odbijale su moju ponudu da sjednem s njima i pokažem im svoje knjige”, kaže ona. To odbijanje ju je već toliko opterećivalo da je mislila završiti s radom za taj dan i vratiti se kući. Međutim, stigla je u dom koji je promijenio cijeli njezin život do današnjeg dana.
“Iz te kuće izišla je žena koja mi je, kad me je ugledala iz daljine, doviknula: ‘Što god da prodajete, ne zanima me’”, prisjeća se Connie. Nesretna što joj i ta prilika klizi iz ruku, Connie je rekla ženi da želi porazgovarati s njom o zdravstvenim pitanjima. “Sa mnom je sve u redu”, odgovorila je žena.
Connie je već htjela odustati, kad joj je izletjelo: “A što je s vašim pušenjem?” Nije bila svjesna odakle joj hrabrost da to kaže na tako smion način, ali je nakon toga žena zastala kao ukopana.
Tada je žena upitala: “Što je s tim? Ima li nečega što u tome nije u redu?” Zatim je pozvala Connie u kuću, a ova joj je počela govoriti o opasnostima pušenja i kako se može odviknuti od te navike ako želi. Tako je otpočelo prijateljstvo koje traje do današnjeg dana.
“Preko zdravstvenih časopisa upoznala sam je i s duhovnim porukama”, kaže Connie uz osmijeh. Na kraju je upisala tu ženu u Dopisnu biblijsku školu “Glas proroštva”, koju je ova ubrzo završila. Na temelju lekcija koje je proučila došla je do spoznaje o važnosti sedmog dana subote kao dana bogoslužja i o značenju krštenja uronjavanjem, o dva predmeta kojima se prije žestoko suprotstavljala kao nevažnim. Connieina domaćica ju je isto tako upoznala sa svoje dvije prijateljice koje su kupile nekoliko knjiga o zdravlju.
Connie samouvjereno zaključuje izvještaj o svojem iskustvu: “Vidjela sam Božju ruku na djelu u načinu na koji je ta žena otkrila istinu i znam da je samo pitanje vremena kad će donijeti odluku.”
Gift Mweemba, Južna Afrika


Komentiraj