Vijesti

Tko je u subotu s papom u HNK?

Papa Benedict XVIMeđu 16 osoba iz javnog života koje će u subotu susresti papu u Hrvatskom narodnom kazalištu i pozdraviti se s njim iz vjerskog života osim naravno pristutnih članova rimokatiličke crkve su: Jovan Pavlović, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Srpske pravoslavne crkve, Lucijano Moše Prelević glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i muftija ševko Omerbašić predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Prema riječima glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, Zvonimir Ancića listu pozvanih za susret i rukovanje s Papom sastavila je HBK a a ne domaćin skupa u HNK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Zanimljivo je da glavni rabin Bet Izraela dr. Kotel Da-don ne dolazi u subotu u HNK dok rabin Lucijano Moše Prelević pak dolazi. Rabin Da-don kaže da je dobio poziv za susret u HNK ali se ne može odazvati jer bi to bilo kršenje duha šabata. Prema njegovim riječima rabin Prelević krši šabat a to je činio i u drugim prilikama, konkretno kada odazvao susretu s bivšim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, odnosno svečanoj večeri koju je pripredio predsjednik Stjepan Mesić, a to je bilo subotom.
Rabin Prelević izjavljuje da se posavjetovao sa svojim nadređenim vjerskim vlastima u Jeruzalemu i s te strane nema zapreka. Naprotiv prema uputama i odgovoru njegovo prisustvo je od velike važnosti za odnose Židova i katolika općenito. S druge pak strane odlazak u HNK u tu subotu nije kršenje šabata jer i onako živi stotinjak metara od zgrade HNK. Na primjer da živi u Novome Zagrebu i da treba prijeći rijeku Savu to bi bilo kršenje subote jer mu vjerski propisi to ne dopuštaju.

Prema javljanju Hrvatskog radija trojka iz opozicijskih stranki Zoran Milanović, Vesna Pusić i Radimir Čačić također neće u subotu biti s papom u HNK. Čačić je u Francuskoj na teniskom turniru „Roland Garros“, Vesna Pusić na službenom putu u Italiji i Sloveniji. S Kaptola stižu vijesti da je Milanović odbio poziv dok on tvrdi da uopće nije niti pozvan. Među ne pozvanima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Iz Mesićeva uredu kažu da je bivši predsjednik pozvan jedino na nedjeljnu misu na Hipodromu no ne znaju da li će se odazvati pozivu.

Mladen Juričević


Komentiraj