Vijesti iz lokalnih crkava

Tradicionalni duhovni vikend u Crikvenici

“Kristov drugi dolazak — stvarnost naše generacije”, naziv je duhovnog vikenda što su ga zagrebački adventisti organizirali u crikveničkom Life Centru od 8. do 10. veljače 2013. godine.

Od petka navečer do nedjelje dopodne sudjelovalo je šezdeset osoba pretežito iz Zagreba, uz dvoje njih iz Delnica, dvoje iz Maribora, troje iz Novog Sada i petoro iz Varaždina. Tijekom subote im se pridružilo dvadesetak sudionika iz Delnica, Dramlja, Rijeke, Stuttgarta…

U predavanjima i radionicama trećeg tradicionalnog duhovnog okupljanja, pastor Neven Klačmer naglasio je suvremene znakove, napose one u društvu, koji bez sumnje poručuju da je Kristov drugi dolazak neizbježno blizu — a to bi trebala biti Radosna vijest za naš naraštaj!

O važnosti posredničke molitve poticajno je govorio Josip Salajster, student teologije praktikant.

Pastor Klačmer je sudionike podsjetio na sljedeće: U naše doba, s oko 70% stanovnika Hrvatske koji su umreženi na internet, moguće je brzo prenošenje Radosne vijesti. K tome, snažno je prisutno širenje spiritizma, okultizma, panteizma, vjerovanja u reinkarnaciju, kao i sveopća ateizacija… Primjetno je i nastojanje vodećih crkava da budu što manje odvojene od države. Ovo jasno govori da se proročanstva koja se odnose na vrijeme posljetka ispunjavaju u našoj generaciji. Stoga valja prepoznati vrijeme, valja iskoristiti slobodu propovijedanja Evanđelja, valja se osobno pripremiti za drugi Kristov dolazak. Govornikov pristup bio je pravo duhovno osvježenje i putokaz u kvalitetno praktično kršćanstvo, s novim sadašnjim osobnim iskustvima.

Vijesti iz svijeta imali smo kroz intervjue s Mirkom Abramovićem iz Delnica, Evom Šarić iz Dramlja, Srebrenkom Golubić iz Varaždina, Tihomirom Špoljarom iz Maribora i Rudijem Buršićem iz Novoga Sada; popodnevno bogoslužje bilo je u organizaciji mladih; društvena večer bila je višestruko duhovno osvježenje uz druženje, igru i razgovor….

Proslavljanje pjesmom, molitve, pričanje iskustava, druženje, nova i stara prijateljstva,  odluke, razgovori, ozračje… sve to je pridonijelo zajedništvu i duhovnosti. Pamtit ćemo da nam je Bog dao dobro vrijeme, da je Life Centar ponudio kvalitetnu uslugu i dobru prehranu, da su sudionici stvorili bratsko i sestrinsko ozračje i da su organizatori djelovali na visokoj razini…

Rastanci i odlasci domovima nisu privlačni, ali ovaj je imao optimističnu notu: želja sudionika da duhovnih vikenda bude još. Organizator je uspio u prošlogodišnjem cilju — duhovni vikend vjernika Zagreba 1 u rano proljeće postao je tradicionalan. Sljedeći susret mogao bi se održati u ožujku 2014. godine.

Karlo Lenart


Komentiraj