Tri osobe, tri puta, na tri mjesta

12. 10. 2015.

“Putujući stigoše do neke vode, i dvoranin reče: ‘Evo vode! Što mi priječi da budem kršten?’” (Djela 8,36)

U prosincu 2009. literarna evanđelistica Carmen Barreda srela je Victora dok je kolportirala u Sandy Springsu, predgrađu Atlante u SAD-u. Victor je Meksikanac koji je radio kao ličilac. Carmen mu je pokazala komplet obiteljske Biblije na španjolskom koji sadrži dječju Bibliju i knjige Velika borba, Life of Jesus (Isusov život) i Happiness Digest (Sretan život). Victora je oduševio Carmenin prikaz knjiga, ali nije ništa kupio.
Dva mjeseca poslije Reyna Peres, druga literarna evanđelistica, radila je na parkiralištu trgovačkog centra, gdje je upoznala Victora i ponudila mu komplet obiteljske Biblije na španjolskom. Ponovno je vrlo ljubazno sve saslušao i, iako mu se svidjelo, nije ništa kupio.
Tri mjeseca poslije Carmen i Reynina skupina literarnih evanđelista preselili su se u drugi stan u Sandy Springsu. Božanskom providnošću unajmili su stan odmah pokraj Victorovog. Svakoga dana Victor je znatiželjno promatrao ovu lijepo odjevenu skupinu mladih ljudi kako dolaze i odlaze. Također je slušao kako pjevaju kršćanske pjesme na jutarnjim bogoslužjima.
Nakon nekoliko tjedana Nelsin Serrano, literarni evanđelist iz susjednog stana, posjetio je Victora i ponudio mu isti komplet knjiga koji je Victor već dvaput prije vidio; sada je već snažno osjećao kao da ga Bog slijedi u stopu. Uostalom, njemu su te iste knjige ponudile tri različite osobe, triput na tri različita mjesta! Ovoga puta Victor ne samo što je kupio knjige, već je postavio i mnogo pitanja. Nelsin je proučavao Bibliju s Victorom, a pozvao ga je i u crkvu sljedeće subote. Victor je došao u crkvu i počeo je sustavno proučavati Bibliju odmah nakon zajedničkog ručka. Zahvaljujući proučavanju, čak i prije nego što su obradili svih dvadeset biblijskih tema, Victor je bio toliko uvjeren u istinitost onoga što spoznaje, da je zatražio da se krsti. Skoro kao u događaju s Filipom i Etiopljaninom, i Victor je ubrzo bio kršten.
Kad sam prije kraćeg vremena posjetio ovu skupinu literarnih evanđelista u njihovom stanu, imao sam zadovoljstvo upoznati i Victora dok je sjedio i čitao Bibliju. On je sretan, pun oduševljenja i želje da spašava bližnje. Sada polazi tečaj za literarnog evanđelista!
Demilson Reis, SAD

Leave a Comment