Tri praktične pouke

12. 03. 2015.

“A kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu. On neće govoriti sam od sebe, već će govoriti što čuje i objavit će vam buduće.” (Ivan 16,13)

Počeo sam kolportirati 1970. godine u blizini svoje kuće u gradu Port of Spain na Trinidadu. Proveo sam sljedećih petnaest godina kao literarni evanđelist. Među stotinama iskustava koja sam doživio ispričat ću vam samo tri zato što vjerujem da sadrže praktične pouke.

Jednoga dana posjetio sam stambenu zgradu u središtu Port of Spain, koja se nalazi na samo deset minuta vožnje automobilom od mjesta gdje sam odrastao. Žena kineskog podrijetla pozvala me je u kuću i ja sam joj prodao primjerak knjigeYour Bible and You (Vaša Biblija i vi). Nekoliko godina poslije saznao sam da je postala aktivni vjernik Adventističke crkve. Doista su naše knjige, kako se jedan pastor izrazio, kao kapsula s vremenski odgođenim djelovanjem. Pozitivni rezultati često dolaze nešto kasnije. Knjiga nastavlja djelovati dugo nakon što je literarni evanđelist otišao, jer Sveti Duh vodi um čitatelja dok je čita. Drago mi je da su knjige koje sam davno prodao još aktivne i da djeluju pod Njegovim vodstvom.

U drugoj zgradi posjetio sam ženu više godina stariju od mene. Bila je vrlo ljubazna, ali i jako depresivna. Prodao sam joj časopis Signs of the Times i pomolio se s njom. Malo poslije posjetio sam jednu adventističku crkvu na tom području i sa zadovoljstvom otkrio da je ona postala vjernica crkve. Nema sumnje da su dobri utjecaji članova crkve, pastora i, najvjerojatnije, adventističkih medija bili na djelu u njezinom životu. Ali ono što osoba čita na tiskanim stranicama, često budi iskru zanimanja i pali plamen kada se pojave i drugi dobri utjecaji. Literatura ima ključno značenje u djelu zadobivanja duša za Krista.

Jednog dana prišao sam slomljenim vratima i odatle pozvao ženu koja se nalazila na verandi udaljenoj petnaestak metara. Rekao sam joj čime se bavim i ona me je pozvala unutra. Nakon što sam ušao u dvorište i prešao pet-šest metara, iz kuće je ravno prema meni pojurio veliki doberman. Dobermani su poznati kao dobri čuvari, a ovaj primjerak je izgleda čuvao ugled svoje rase! Žena na verandi je izgledala užasnuta što pas nije bio vezan, a ja sam odlučio “hrabro stajati” uvjeren da će me Gospodin zaštititi. Ona je uspjela dozvati psa k sebi u posljednjem trenutku. Kad smo ušli u kuću, kupila je lijep broj knjiga. Božja brižna zaštita je nevjerojatna i On koristi okolnosti za svoju slavu.

Frank Williams, Trinidad i Tobago

Leave a Comment