izdvojeno-slider

U službi roditeljstva

Dvodnevni program seminara Roditeljstvo ponudio izvrsna izlaganja Karen Holford, voditeljice Obiteljske službe u Transeuropskoj diviziji Kršćanske adventističke crkve. Svoju stručnost na području razvojne psihologije i obiteljske sistemske psihoterapije gošća je nadogradila duhovnim spoznajama i iskustvom, što je oduševilo polaznike seminara okupljene sa svih strana Jadranske unije konferencija.  

 

U organizaciji Obiteljske službe Jadranske unije konferencija i Transeuropske divizije kršćanske adventističke crkve, 17. i 18. lipnja 2017. održan je seminar pod naslovom Roditeljstvo. Seminar nije bio namijenjen samo za roditelje, već i za sve ostale koji sudjeluju u procesu odgoja i obrazovanja te su zainteresirani za dobro djece i mladih. Voditelj Obiteljske službe Jadranske unije Branko Bistrović organizirao je ovaj seminar, u suradnji s upravom Jadranske unije, u Zagrebu u prostoru središnje crkve Zagreb 1.

Iz više mjesta, s raznih strana Hrvatske i Slovenske konferencije došli su sudionici seminara kako bi unaprijedili svoje znanje, dobili dobre savjete i još više se potaknuli da u pravom duhu i na pravilan način pristupaju djeci i pridonose njihovom odgoju, izgradnji i odrastanju.

Središnje vrijeme koje inače pripada subotnjem jutarnjem bogoslužju bilo je posvećeno predavanju u kojem je gošća govorila o zdravim odnosima. Istaknula je deset vrijednosti, deset biblijskih darova ili, kao što je rekla, “deset zapovijedi” za izgradnju zdravih odnosa u obitelji. Riječ je o ljubavi, tako poznatoj temeljnoj vrijednosti koju mnogi ne znaju pokazati i po njoj živjeti, pa je gošća ovu vrijednost razložila na deset pojmova koji je podrobnije opisuju i mogu se učinkovito primjeniti u izazovima svakodnevice. To su: prihvaćanje, uzbuđenje, zahvalnost, uvažavanje, pažnja, utjeha, ohrabrenje, poštovanje, sigurnost, potpora. Svaki od ovih pojmova je razložila te naglasila da nasuprot ljubavi postoji samoća, koja dolazi kao posljedica također deset pojmova koje je izložila a to su: odbacivanje, zlostavljanje, kritizerstvo, ponižavanje, zanemarenost, osuda, obeshrabrenje, krivica ili sram, zapostavljanje, napuštenost. Sudionici seminara imali su prilike čuti brojne savjete i primjere koji mogu unaprijediti njihovo sudjelovanje u procesu odgoja i odrastanja djece te zdravim odnosima u obitelji.

Uslijedila su predavanja o tome kako pomoći djeci s njihovim osjećajima i kako održavati tu ravnotežu, kao i predavanje o tome kako disciplinirati svoje dijete. To je pitanje bez odgovora za mnoge roditelje današnjice. Ovu temu predavačica Karen Holford nazvala je Ljubav s granicama i ponudila brojna zanimljiva i prikladna riješenja koja mogu pomoći mladim roditeljima koji se bore i natječu s jakim utjecajima društva i medija koji okružuju njih i njihovu djecu.

U nedjeljnom programu seminara, uz neke ponovljene misli, nisu izostale niti teme o tome kako uključiti djete u obiteljsko i crkveno bogoslužje i kako se odrasli tome trebaju prilagoditi. Vrlo važno predavanje bilo je i tome kako razvijati i poticati jake strane djetetovog karaktera.

Uz povremeno slavljenje glazbenog tima koji je predvodio sve u zajedničkom pjevanju, i uz pripremljene ukusne i zdrave obroke za polaznike seminara, ozračje među polaznicima bilo je poticajno i ohrabrujuće.

Predsjednik Jadranske unije Drago Mojzeš i voditelj Obiteljske službe Branko Bistrović zahvalili su gošći na mudrim, korisnim i nadahnutim predavanjima, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji i ostvarenju ovog seminara: prevoditeljima, kuharicama, tehničarima i drugima. Na rastanku je gošća iz Engleske dobila na poklon izvorni hrvatski proizvod i patent, takozvani “pametni kišobran”, koji je u zadnje vrijeme postao tradicionalni poklon Jadranske unije, a gošći će za vremenske prilike u Engleskoj zasigurno dobro doći.

Odjel komunikcija i medija Jadranske unije osigurao je izravni prijenos ovog seminara u programu adventističke internet televizije Glas nade i na stranici za prijenos mjesne crkve Zagreb 1. Snimke predavanja ovog seminara mogu se pogledati na youtube kanalu televizije Glas nade na: youtube.com/glasnade i na službenoj internet stranici crkve www.adventisti.hr

 

Darko Kovačević, voditelj odjela komunikacija i medija Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve


Komentiraj