Udruga hrvatskih adventista Australije

2. 01. 2012.

U razdoblju nakon održanog sabora Udruge hrvatskih adventista Australije (UHAA) u popularnom adventističkom odmaralištu Jindabyne prošlog Uskrsa, Odbor ove udruge okrenuo se novim izazovima. Novo mlado vodstvo Udruge pod predsjedanjem Marka Levatića planira pozivanje govornika za 2012. godinu. Nakon Bobe Marčete, koji je bio jedan u nizu gostiju triju hrvatskih crkava u Australiji, spominju se nova imena pastora koje bismo rado vidjeli na ovom kontinentu. Uz gosta iz Hrvatske traži se i govornik za mladež, a to će vjerojatno biti jedan od govornika iz Australije.

UHAA nastoji organizirati više evangelizacijskih projekata koji bi objedinili crkve u Melbourneu, Sydneyu i Brisbaneu. Pripremljene su radijske emisije Misli iz Biblije pod njihovim pokroviteljstvom kako bi predstavile te crkve hrvatskoj zajednici u Australiji.

Dopisna zdravstvena škola zadobila je zanimanje starije generacije, koja se ponajviše služi hrvatskim jezikom, a sustav ponude radnih listova proširit će se u sve gradove reklamiranjem u trima hrvatskim tjednim novinama. Dopisna biblijska škola već niz godina ima svoje polaznike, a mogućnost proučavanja Biblije bit će ponuđena mlađoj generaciji Hrvata na engleskom jeziku, zastupljenom u dijelovima hrvatskih tjednika.

Novi projekt gradnje molitvenog doma i društvenog centra u Brisbaneu privukao je pozornost brojnih prijatelja. U najskorije vrijeme počinje izgradnja velike društvene dvorane crkve St. Albans u Melbourneu, koja će konačno odgovoriti potrebama ove sredine u kojoj se na koncertima okupi i do 150 neadventista. U crkvi Dundas u Sydneyu postoje dvije opcije ulaganja u nove prostore: jedna je obnova crkvene dvorane, a druga je ambicioznija — izgradnja novog kompleksa za koji ova crkva ima spremna novčana sredstva.

Dva pastora trenutno pokrivaju rad s crkvama: pastor Jakob Kelava u Brisbaneu i pastor Damir Posavac u Melbourneu, dok crkva u Sydneyu uporno i dalje nastoji dovesti trećeg pastora iz Hrvatske koji bi im pomogao u njihovom misijskom djelovanju među Hrvatima u najvećem gradu Australije.

Ove godine se navršava dvadeset godina naglašenog djelovanja hrvatskih adventističkih crkava na ovom kontinentu, a prije dva desetljeća rađala se i nova crkva Dundas u Sydneyu.

Damir Posavac

Leave a Comment