Vijesti

Ujedinjeni oko srži obožavanja

Oko 140 vođa bogoslužja iz cijele Europe okupilo se 17. listopada 2014. u Bracknellu, u Engleskoj, na Europskoj konferenciji za bogoslužje. Pripremili su se provesti četiri dana u istraživanju i doživljavanju srži obožavanja. U tome se i nalazilo žarište konferencije – ne u pitanjima osobnog ukusa po pitanju glazbe, niti u utvrđenim uzorcima „ispravne“ vrste bogoslužja, već u tome što je obožavanje u svojoj biti i što je ono u svojoj srži.

Tijekom ovih dana je s različitih stajališta proučavan fenomen obožavanja/bogoslužja, omogućivši tako sudionicima letimične uvide u njegov razvoj kroz povijest, biblijske temelje, kulturalne poveznice i moguće suvremene izričaje. Na popisu govornika bili su, među ostalima, i dr. Daniel Duda, koji je definirao obožavanje/bogoštovlje kao odgovor na ono što Bog jest svime onime što mi jesmo; profesorica Lilianne Doukhan, koja je ispitivala ulogu glazbe u bogoslužju; Ken Burton, koji je iznio kreativne savjete za zajedničko bogoslužje; i Tihomir Lazić, koji je naglasio kako obožavanje nije pitanje izbora, već smo mi načinjeni za obožavanje našeg Stvoritelja i Spasitelja.

Budući da ništa što je povezano s vjerom ne smije ostati samo na teorijskoj razini, konferencija je subotu posvetila praktičnoj strani obožavanja – sudionici i posjetitelji došli su na Dan zajedništva u Dominion Centre u Londonu. Različiti oblici i kulturalni elementi bili su uključeni i u jutarnjoj službi i na večernjem koncertu, te su uporabljene određene skupine darova, obraćalo se određenim skupinama potreba, a svime je, konačno i prije svega, odana čast Bogu, uzroku i središtu našeg svakodnevnog obožavanja.

Uz informativna i nadahnuta izlaganja, neki od sudionika su istaknuli iskustvo istinskog zajedništva kao jednu od značajnih stvari koje će ponijeti sa sobom. Bili su ugodno iznenađeni što je usredotočenost na srž obožavanja omogućila jak osjećaj jedinstva i onoga što im je zajedničko, čak i među onima čiji bi se ukusi razlikovali po pitanju formalnih potankosti. Prema riječima dr. Miroslava Pujića, organizatori su namjerno izabrali ovakav konstruktivan pristup. On je naglasio važnost vraćanja doista bitnih stvari u žarište u našim crkvama i u životima pojedinaca, te razumijevanja onoga što istinsko, pravo i cjelovito obožavanje doista podrazumijeva.

Po završetku konferencije 140 sudionika se vratilo svojim domovima s nadahnućem za prenošenje poruke, kao i za uključivanje svojih spoznaja u službu u mjesnim crkvama, za poticanje svojih vjernika na svakodnevno obožavanje, za kreativnost i cjelovitost u svom odgovoru Bogu, za dolazak na zajedničko bogoslužje uz spremnost na aktivno i otvoreno sudjelovanje.

28. listopada 2014., Bracknell, United Kingdom [Kärt Lazić, tedNEWS]
Fotografije možete pogledati na mrežnoj stranici: essenceofworship.org


Komentiraj