Jutarnji stih

Uključuje i izgradnju karaktera

“Vi ste, naprotiv, izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod određen za Božju svojinu, da razglasite slavna djela onoga koji vas pozva iz tame u svoje čudno svjetlo.” (1. Petrova 2,9)

Poslušnost Božjem zakonu razvija u čovjeku karakter koji je u skladu sa svim onim što je neporočno, sveto i neokaljano. U životu takvog čovjeka jasno je objavljena poruka Kristovog Evanđelja. Prihvaćajući Kristovu milost i izlječenje od sile grijeha, takav čovjek uspostavlja pravilan odnos s Bogom. Njegov život, oslobođen taštine i sebičnosti, ispunjen je Božjom ljubavlju. Njegova svakidašnja poslušnost Božjem zakonu tako oblikuje njegov karakter da mu osigurava vječni život u Božjem kraljevstvu. (SD 42)
Međutim, Krist nije nikad uvjeravao da se savršenstvo karaktera može lako postići. Plemenit, svestran karakter ne može se naslijediti. On se ne pojavljuje slučajno. Plemenit karakter izgrađuje se osobnim naporima, zaslugom i milošću Isusa Krista. Bog daje talente i snagu uma; mi oblikujemo karakter. On se oblikuje u oštrim, žestokim borbama sa samim sobom. Bitka za bitkom mora se voditi protiv naslijeđenih sklonosti. Mi moramo sami sebe strogo ispitivati i ne dopuštati da ijedna nepovoljna karakterna osobina ostane nepopravljena. (Isusove usporedbe, str. 222)
Nema istine u čovjeku koji ne pokazuje, oplemenjen duhovnim karakterom, silu koja nadmašuje onu koju nam svijet može dati, niti takav čovjek širi utjecaj koji po svojoj svetoj, posebnoj naravi odgovara samoj istini. Onaj, pak, koji je posvećen istinom širit će spasonosni, životni utjecaj na sve koji s njim dolaze u dodir. To je biblijska vjera. (TM 378)
Nama stalno treba novo otkrivenje Krista, svakodnevno iskustvo koje će biti u skladu s Njegovim naukom. Nama su nadohvat ruke uzvišene stečevine. Po Božjem planu za nas, mi trebamo stalno napredovati u znanju i vrlinama. Božji je Zakon odjek Njegova glasa koji poziva sve ljude: “Popni se na višu stepenicu; budi svet, još svetiji.” Svakoga dana mi imamo priliku napredovati u savršenstvu kršćanskog karaktera. (Put u bolji život, str. 323)


Komentiraj