Jutarnji stih

Ulazak u Wayneov svijet

“Jer ti si, Gospode, dobar i rado praštaš, pun si ljubavi prema svima koji te zazivaju.” (Psalam 86,5)

Pokucao sam na vrata i ubrzo ugledao čovjeka kako mi se približava s telefonom u ruci. Završio je razgovor, otvorio vrata, predstavio se kao Wayne i pozdravio me prijateljskim stiskom ruke. Predstavio sam mu se i rekao kratak uvod, ali me je on učtivo odbio. Nastavili smo, međutim, nevezani razgovor i nedugo zatim otkrio sam da Wayneov zatvorski čuvar preko vikenda služi kao laički propovjednik. Ispričao mi je kako je napustio rimokatolički svjetonazor i postao protestantski kršćanin.
Počeo sam mu pričati jednu nedavnu situaciju u kojoj sam vjerom napravio izbor i kako je Bog djelovao preko mene učvršćujući tu moju odluku. Izabrao sam ovo iskustvo zato što mi se nedavno dogodilo i bilo mi je još u svježem sjećanju. Prije nego što sam završio, Wayne me je prekinuo i rekao: “Ne mogu vjerovati da mi pričate baš takvo iskustvo!”
“Wayne, nisam još završio”, rekao sam mu. “Ono bitno što je Bog učinio tek dolazi.”
On je odgovorio: “Ne, ne razumijete značenje onoga što ste rekli. Upravo sam završio telefonski razgovor s vođom iz moje crkve. Žele da dam otkaz na poslu i postanem njihov pastor s punim radnim vremenom. Molio sam se da mi Bog jasno pokaže svoju volju o ovom pitanju. I sada ste došli k meni baš s ovakvim iskustvom.” Wayne mi je zatim rekao kako se elementi mojeg iskustva neposredno povezuju s riječima koje je tog jutra koristio u svojoj molitvi.
Razgovarali smo još oko pola sata o njegovoj crkvi. Ponudio sam se da jedne nedjelje dođem i ispričam priču za djecu. Ponovno je odmahnuo glavom s nevjericom rekavši mi kako je na nedavnom sastanku odbora predloženo da na glavnom bogoslužju imaju priču za djecu. Prihvatio je moju ponudu da postavim knjige u ulaznom predvorju kada dođem da ispričam priču za djecu.
Izvukao sam Veliku borbu i kratko mu je prikazao. Svidjelo mu se ono što je vidio i čuo i sa zadovoljstvom ju je uzeo.
U Božjoj službi naši rasporedi i planovi ne ostvaruju se uvijek onako precizno i uredno kako bismo željeli. Ali onda dođu trenutci, kao što je bio moj susret s Wayneom, koji podižu naš duh i daju nam hrabrost i vjeru da idemo naprijed!
Shaun Hepworth, Australija


Komentiraj