Utočište i sila

19. 07. 2015.

“Evo, šaljem vas kao ovce među vukove. Zato budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!” (Matej 10,16)

Da se Bog nije umiješao, bio bih sigurno mrtav. U veljači 1992. radio sam u Nairobiju kao literarni evanđelist u šesterokatnici s mnogo stanova. Nažalost, istog dana kad sam ja tu radio, pljačkaši su napali nekoliko stanara otimajući im silom imovinu. Dva tjedna poslije ponovilo se isto, a i kad sam se vratio po treći put, tjedan dana kasnije, opet su razbojnici te iste večeri napali stanare u istoj zgradi.
Neki stanari koji su me vidjeli kako dolazim tijekom tih događaja, pomislili su da sam ja odgovoran za napade. Zaključili su da su se napadi događali u danima kada sam ja bio tamo, pa su tvrdo odlučili da će me ubiti ako me budu vidjeli da se vraćam.
Nesvjestan njihove namjere, vratio sam se u utorak uvečer s naručenim knjigama. Kupac je, međutim, već otišao na posao u noćnoj smjeni. Dok sam izlazio, spazili su me i presreli neki njegovi susjedi. Ispitivali su me o mojim prethodnim posjetima. Naravno, nisam imao pojma da su ih napali naoružani pljačkaši istih tih večeri koje su se poklapale s mojim posjetima. Pokušao sam im objasniti čime se bavim, ali mi oni nisu vjerovali. Tri gnjevna muškarca odlučila su me ubiti tako što će me baciti sa šestog kata na ulicu. Zgrabili su me, vezali i odveli na najgornji kat. Čuo sam ih kako odbrojavaju: “Jedan, dva, tri!” A onda se umiješao Gospodin — na lice mjesta je u tom trenutku stigla gazdarica i oštro ukorila ljude. “Nemojte ubiti tog čovjeka”, vikala je. “Ako je nešto skrivio, vodite ga u policijsku postaju!”
Učinili su kako je ona rekla i ja sam proveo noć iza rešetaka. Moj direktor nakladništva je pokušao intervenirati, ali ga policija nije htjela slušati. Kada se moj kupac sljedećeg jutra vratio kući, bio je zaprepašten spoznajom da su ga njegovi susjedi željeli istjerati iz zgrade “zbog pomaganja kriminalcu”. Konačno je uspio uvjeriti policiju da sam crkveni službenik, a ne netko tko kuje urotu s razbojnicima i tako sam bio pušten. Ne znam jesu li ikada pronašli pljačkaše, ali sigurno znam da me je Bog zaštitio te noći.
Posao literarnog evanđelista s vremena na vrijeme može biti opasan, kao što je opasno “ovcama među vukovima”, ali David je to tako lijepo ispjevao: “Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji.” (Psalam 46,2)
Andrew Nyambane, Kenija

Leave a Comment