Jutarnji stih

Uvjeti za kršćanski rast

““I ovo je moja molitva: Neka vaša ljubav sve više raste u pravoj spoznaji i svakom rasuđivanju … da budete na slavu i hvalu Božju puni roda — pravednosti — koji dolazi po Isusu Kristu.”“ (Filipljanima 1,9-11)

Gdje ima života, ima i rasta i donošenja roda; ali ako ne budemo rasli u milosti, naša duhovnost će zakržljati, bit će boležljiva, besplodna. Jedino rastom i donošenjem roda možemo ispuniti namjeru koju Bog ima s nama. Krist je rekao: ““Otac moj proslavit će se time što ćete roditi mnogo roda.”“ (Ivan 15,8) Da bismo donijeli mnogo roda, moramo na najbolji način iskoristiti svoje prednosti. Moramo se poslužiti svakom prilikom koju smo dobili da steknemo snagu.
Neporočan, plemenit karakter, sa svim svojim uzvišenim mogućnostima, pripremljen je za svako ljudsko biće. Međutim, mnogi nemaju iskrenu želju za takvim karakterom. Oni se nisu spremni odvojiti od zla da bi mogli steći dobro. … Odbijaju blagoslove koji bi ih doveli u sklad s Bogom. … I zato ne mogu rasti.
Jedan od božanskih planova za rast je dijeljenje. Kršćanin treba stjecati snagu snažeći druge. ““Podašna duša nalazi okrepu, i tko napaja druge, sam će se napojiti.”“ (Izreke 11,25) To nije samo obećanje, to je božanski zakon, zakon po kojem Bog proglašava da potoci dobročinstva, slično vodama velikog oceana, moraju stalno kružiti, stalno se vraćati na svoj izvor. Ispunjavanje ovog zakona tajna je duhovnog rasta. …
Ako s vjerom izlazimo pred Boga, On će nas primiti i dati nam snage da se dalje uspinjemo prema savršenstvu. Ako pažljivo odmjeravamo svaku riječ i svako svoje djelo, tako da ničim ne osramotimo Boga koji nam je ukazao povjerenje, ako iskoristimo svaku priliku koja nam se pruža, dostići ćemo punu visinu rasta muškaraca i žena u Isusu Kristu.
Kršćani, je li se Krist otkrio u nama? Činimo li sve što je u našoj moći da steknemo tijelo koje ne može lako oslabjeti, um koji gleda izvan kruga vlastitih interesa prateći uzroke i posljedice svakog postupka, koji je u stanju uhvatiti se u koštac s velikim problemima i svladati ih, volju koja je sposobna oduprijeti se zlu i braniti dobro? Jesmo li razapeli sebe? Rastemo li u mjeru rasta visine muškaraca i žena u Isusu Kristu, spremni da izdržimo teškoće kao dobri vojnici križa? (ST, 12. lipnja 1901.)


Komentiraj