Jutarnji stih

Uvjeti za kršćanski rast

“I ovo je moja molitva: Neka vaša ljubav sve više raste u pravoj spoznaji i svakom rasuđivanju … da budete čisti i besprijekorni za Kristov dan, na slavu i hvalu Božju puni roda.” (Filipljanima 1,9-11)

Gdje ima života, ima i rasta i donošenja roda; ali ako ne budemo rasli u milosti, naša duhovnost će zakržljati, bit će boležljiva, besplodna. Jedino rastom, donošenjem roda, možemo ispuniti namjeru koju Bog ima s nama. Krist je rekao: “Otac moj proslavit će se time što ćete roditi mnogo roda.” (Ivan 15,8) Da bismo rodili mnogo roda, moramo na najbolji način iskoristiti svoje prednosti. Mi se moramo poslužiti svakom prilikom koju smo dobili da steknemo snagu.
Neporočan, plemenit karakter sa svim svojim uzvišenim mogućnostima pripremljen je za svako ljudsko biće. Međutim, mnogi nemaju iskrenu želju za takvim karakterom. Oni se nisu spremni odvojiti od zla da bi mogli steći dobro. … Odbijaju blagoslove koji bi ih doveli u sklad s Bogom. … I zato ne mogu rasti.
Jedan od božanskih planova za rast jest davanje. Kršćanin treba stjecati snagu snažeći druge. “Podašna duša nalazi okrepu, i tko napaja druge, sam će se napojiti.” (Izreke 11,25) Ovo nije samo obećanje, to je božanski zakon, zakon po kojem Bog proglašava da potoci dobročinstva, slično vodama velikog oceana, moraju stalno kružiti, stalno se vraćati prema svojem izvoru. Ispunjavanje ovog zakona tajna je duhovnog rasta. …
Ako s vjerom izlazimo pred Boga, On će nas primiti i dati nam snage da se dalje uspinjemo prema savršenstvu. Ako pomno odmjeravamo svaku riječ i svako svoje djelo, tako da ničim ne osramotimo Boga koji nam je ukazao povjerenje, ako iskoristimo svaku priliku koja nam se pruža, dostići ćemo punu visinu rasta muškaraca i žena u Isusu Kristu. …
Kršćani, je li se Krist otkrio u nama? Činimo li sve što je u našoj moći da steknemo tijelo koje se ne može lako oslabiti, um koji gleda izvan kruga vlastitih probitaka prateći uzroke i posljedice svakog postupka, koji se može uhvatiti u koštac s velikim problemima i svladati ih, volju koja je sposobna oduprijeti se zlu i braniti dobro? Jesmo li razapeli sebe? Rastemo li do visine rasta muškaraca i žena u Isusu Kristu, spremni da izdržimo teškoće kao dobri vojnici križa? (ST, 12. lipnja 1901.)


Komentiraj