izdvojeno-slider

Veleposlanik Islamske Republike Iran u prijateljskom posjetu adventističkim obrazovnim ustanovama u Maruševcu


Veleposlanik Islamske Republike Iran, njegova ekselencija sa suprugom je 4. listopada ove godine došao u prijateljski posjet adventističkim obrazovnim ustanovama. Tom je prigodom pripremljen program u kojemu je i veleposlanik sudjelovao ohrabrujućim govorom. Istaknuo je da je njegova zemlja i njegova religija mirotvorna te da sve ljude prihvaćaju kao braću. Sve posvud na svijetu postoje frakcije i osobe koje zloporabljuju religiju te se ponašaju militantno, no njegova je misija širiti razumijevanje i glas razbora. Predstavio je Iran kao zemlju drevne kulture i velikog bogatstva. Rekao je da posjeduju sve elemente iz periodnog sustava elemenata, te da je zemlja puna blaga, od nafte do dragocjenih ruda, no ono što im je najdragocjenije jest moral u svim segmentima, od obitelji do najviših društvenih pozicija.

U programu, koji je vodila ravnateljica Srednje škole Đurđica Garvanović-Porobija, sudjelovao je i tajnik Udruge za vjersku slobodu i dugogodišnji  profesor Adventističkog teološkog visokog učilišta Dragutin Matak. On je predstavio putovanje skupine entuzijasta koja je iz Hrvatske krenula u Iran na putovanje dobre volje kako bi predstavili hrvatski model suživota kršćana i muslimana te na taj način pružili ruke pomirnice mirotvornim muslimanima i  ohrabrili ih na njihovu dobronamjernu stajalištu. Tu su skupinu činili predstavnici rimokatolika, pravoslavaca, muslimana, Židova i uime malih vjerskih zajednica protestantske baštine adventist Dragutin Matak.

Veleposlanika Republike Iran sa suprugom pozdravio je i predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve Neven Klačmer, koji je istaknuo međunarodnu karakteristiku Crkve koja u našem području ujedinjuje Hrvatsku, Sloveniju i Albaniju. Gostima je reproduciran film „Nova godina u Grčkoj“ koji prikazuje sudjelovanje učenika i zaposlenika Srednje škole u Maruševcu u projektu pružanja pomoći u ADRA-inom kampu za izbjeglice u Grčkoj, u organizaciji Odjela za djecu i mladež u JUK-u. Time se istaknula odgojna smjernica Škole prema prakticiranju pomaganja čovjeku koji strada ne gledajući na njegovu vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Dekan Adventističkog teološkog visokog učilišta Radenko Džuver predstavio je rad Učilišta koje priprema mladež za službu svim ljudima.

Najposlije, veleposlanik se zadržao u vrlo srdačnom razgovoru na domjenku što ga je pripremilo osoblje školske kuhinje. Govorio je o sebi, svom radu kao profesora političkih znanosti, njegovom konceptu politike koja se treba temeljiti na logici a ne na moći, predstavio je područje kojim se bavi njegova supruga kao obiteljska savjetnica, a želio je upoznati i sve ostale osobe na domjenku. Zanimao se za adventistička učenja te izvijestio o imanju koje adventisti posjeduju u Iranu premda ih više tamo nema. Na kraju je uručio prof. Mataku i poklon – slikovitu izrezbarenu pisarnicu. Veleposlanik je rekao da se osjećao kao kod svoje kuće. Taj je posjet obogatio sve sudionike osjećajem srodstva s ljudima koji su nam naoko daleki. Svi su zahvaljivali Bogu za takav duhovan i lijep susret kojim se ruše predrasude i premošćuju razlike.

 

Đurđica Garvanović-Porobija, ravnateljica Srednje škole

 


Komentiraj