izdvojeno-slider

Veliko krštenje za malu crkvu iz Bistre

 

Šestero mladih, tri djevojke i tri mladića, iz mjesne crkve Bistranski Novaki pored Zagreba, učinili zavjet s Bogom biblijskim krštenjem u lijepoj krstionici crkve Zagreb 1 uz nazočnost i veliku radost članova svojih obitelji, prijatelja i vjernika.

 Rujan 2016. godine, započeo je na najljepši mogući način za vjernike crkve u Bistranskim Novakima. U petak, drugoga dana ovog mjeseca, svi vjernici, njihovi prijatelji i rođaci došli su u crkvu Zagreb 1 na Prilaz Đure Deželića podržati svoje voljene koji su odlučili u mladim godinama predati svoj život Isusu kao Gospodaru svojega života, uvjereni da je to najbolje za njihov sadašnji i budući život.

Ovu odluku donijeli su Andrea Antolić, magistra farmacije, trenutno na doktoratu; Mirna Đurin, studentica na Filozofskom fakultetu; Lorena Đurin, Filip Đurin i Timon Đurin učenici adventističke Srednje škole u Maruševcu i Silvijo Šimunec, učenik osmog razreda osnovne škole. Uranjanjem na biblijski način, nakon proučavanja osnovnih istina Svetoga Pisma, krstio ih je Darko Kovačević, pastor koji je proveo posljednjih pet godina u njihovoj crkvi. Bilo je to razdoblje u kojem su se sprijateljili te ih je pastor Darko, tijekom svoje službe i njihovog odrastanja i sazrijevanja, imao priliku uputiti na Boga i Njegovu ljubav. U proučavanju biblijskih istina sudjelovala je i Laura Bazmenjak, pastorica koja je od prošle jeseni na službi u ovoj mjesnoj crkvi a svoj utjecaj izvršio je i Dejan Stanjević koji je polovici njih bio pastor u Maruševcu za vrijeme njihovog školovanja u Srednjoj školi.

Njihova odluka nije došla slučajno. Oni su dio crkvene zajednice u Bistranskim Novakima od svojeg rođenja. Ipak, znamo da mnogi mladi rođeni u crkvenom okružju, ne samo da se ne krštavaju već napuštaju svoju crkvenu zajednicu i nastavljaju živjeti svjetovnim načinom življenja. Što je sve pridonijelo da su mladi iz Bistre donijeli ovu važnu odluku i krštenjem učinili zavjet s Isusom? Bilo je to pitanje upućeno za reportažu o krštenju na TVGN-u, vjerojatno najsretnijim roditeljima u tom trenutku, Branki i Danijelu Đurinu. Njima se tu večer krštavalo sve troje njihove djece, Mirna, Filip i Timon.

„Ponajprije to je Bog koji je djelovao na njihova srca“ započeo je svoj odgovor tata Danijel a zatim nastavio „ali mislim da je važan i dobar osjećaj kojeg su oni stekli u crkvi kojoj pripadaju tako da im je bilo gotovo prirodno da postanu dio te crkve“. Na kraju razgovora završio je vrlo vrijednom porukom vjernicima drugih crkava u kojoj je rekao: „Učinite svoje crkve takvima da mladi žele biti dio te crkve!“

Prije svega važno istaknuti obitelj i odgoj u domu koji je možda i ponajviše pridonio usmjeravanju i donošenju ove dobre odluke mladih. Na ovu tvrdnju mama Branka je u razgovoru za TVGN samo je skromno dodala: „Naravno, ali često znam reći svojoj djeci nemojte gledati na mene u onim negativnim stvarima, nego gledajte na Isusa!“  Zasigurno su obitelji svih koji su se krstili pa i crkva u kojoj su ovi mladi odrastali pridonijeli Duhom Božjim da su oni učinili ovaj važan korak u životu.

Svečanost krštenja bila je posebno lijepa uz mlade koji su zračili ljepotom svoje mladosti i duše koju su odlučili posvetiti Isusu.  Prekrasan i sadržajan program vodili su vjernici mjesne crkve iz  Bistranskih Novaka. Sve je bilo prožeto ljubavlju, radošću i vjerom s puno duhovne glazbe koja je uzdizala srca nazočnih vjernika i prijatelja Bogu. Obiteljski muški kvartet Kovačević s pjesmom “Kršćanin ja želim biti“, ansambl Agape svojim pjesmama “O Duše sveti sad dođi“ i “Tiho u osami“ te zvuci gitare koju je svirala mala prijateljica Noemi i stihovi koje je recitirala i posebno za tu priliku napisala prijateljica Jovana, pridonijeli su svečanom i nadahnutom ozračju koje je vladalo u suterenskoj prostoriji crkve Zagreb 1 gdje se nalazi lijepo uređena krstionica. Kristina i Nedjeljka, vjernice iz crkve u Bistranskim Novakima cvjetnim su aranžmanima još su dodatno uljepšale ovaj prostor.

Kratke duhovne poruke iznijeli su okupljenima pastori Dejan Stanjević, Laura Bazmenjak i Darko Kovačević koji je ujedno uputio i uobičajena pitanja kandidatima za krštenje koja se postavljaju pred crkvenom zajednicom a tiču se njihove vjere. Svi nazočni raspoloženo su dizanjem ruke potvrdili njihovo službeno prihvaćanje da kandidati pristupe krštenju a na taj način i članstvu Kršćanske adventističke crkve u cijelom svijetu.

Molitva pastora Stanjevića predhodila je samom činu krštenja uranjanjem a prije krštenja svakoga pojedinčno, pastorica Laura je čitala pažljivo odabran biblijski redak posvećen osobi koja se krštava. U tom trenutku ozračje je, uz zvuke pjesme sastava Agape prilikom ulaska i izlaska iz krstionice, bilo posebno svečano, emotivno i nadahnuto za sve prisutne, posebno za roditelje koji su sve to promatrali s velikom srećom i zahvalnošću Bogu.

Nakon čestitanja i podjele Biblija, buketa cvijeća i svjedočanstva o krštenju, sve je završilo kratkom duhovnom porukom i pitanjem koje je pastor Darko Kovačević uputio okupljenima citirajući biblijski tekst koji kaže: Što ću učiniti s Isusom Kristom zvanim Mesija? Odgovarajući u svojim srcima da žele prihvatiti tog Isusa u svome životu, mnogi su digli svoje ruke a posebno je razveselilo to što su se po prvi put digle i ruke onih koji su odlučili da i oni učine ovakav zavjet s Bogom u budućnosti.

Budućnost je svakako za nas ljude neizvjesna, no s Isusom je sigurna. Zato su roditelji i svi prisutni vjernici otišli sretni s ove svečanosti krštenja znajući da je ovih šestero mladih u sigurnim rukama ali isto tako i svjesni da su molitve za njih i sva iskušenja koja ih očekuju sada potrebne možda još i više.

Ovu svečanost krštenja snimila je ekipa Studija Glas nade a reportaža o tom događaju bila je prikazana na Televiziji Glas nade u emisiji “Početak u petak“7 koju možete pogledati pohranjenu zajedno sa svim ostalim emisijama na: youtube.com/glasnade

Svečanost službenog primanja u mjesnu crkvu Bistranski Novaki uz prigodne poklone i dokumente o članstvu crkve, bilo je odmah sutradan na posebno priređenom bogoslužju crkvi u Bistranskim Novkima a druženje se u veselju nastavilo uz zajednički ručak.

 

Darko Kovačević

 

Podijeli