Adventpress

Završna svečanost u Maruševcu

Ove školske godine ispratili smo 57 učenika završnih razreda Srednje škole u Maruševcu, kao 47. generaciju koja je uspješno završila svoje srednjoškolsko obrazovanje. U tri obrazovna smjera — opća gimnazija, medicinska sestra / tehničar opće njege, fizioterapeutski tehničar / fizioterapeutska tehničarka — u školi je u protekloj 2020/21. školskoj godini bilo 232 učenika.

Premda je nastavna godina bila teška i neizvjesna, uz Božju pomoć smo je uspješno priveli kraju. Škola će je pamtiti kao godinu uspjeha i mira, usprkos dobro poznatim okolnostima. Iako se svi osjećamo “rastegnuti” i opterećeni, još uvijek stabilno koračamo i trudimo se dati svoj pozitivan, poseban doprinos društvu u kojem se nalazimo.

Posebno smo ponosni na Vanessu Senicki, učenicu godine u našoj školi. Ponosni smo i na Josipa Kralja, učenika godine u učeničkom domu. Također i na Željka Oršoša, dobitnika priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ponosni smo na mentore našim učenicima koji su sudjelovali na školskim, županijskim i državnim natjecanjima. Učenica 4m razreda, Lana Kušćer, sudjelovala je na državnom natjecanju iz Zdravstvene njege.

Posebno ističemo i naše odgojno djelo u učeničkom domu, koje je ove godine bilo kvalitetno i požrtvovno. Ne samo da su učenici imali trajnu podršku u učenju i rješavanju svakodnevnih učeničkih obveza, nego su isto tako mogli prisustvovati i sudjelovati u duhovnom programu u učeničkom domu. Posredstvom odgajatelja i stručne službe, učenici su mogli upoznati nove kršćanske vrijednosti i samu duhovnost. Neizmjerno nam je drago za Leona Đurina, koji je učinio zavjet s Bogom biblijskim krštenjem u Maruševcu. Važno nam je da mladi ljudi spremno zakorače u vječni život, a ne samo ovaj.

Škola je tijekom ljeta 2020. godine obnovljena u jednom njezinom dijelu, tako da su učenici mogli uživati u novom i kvalitetnijem okruženju. Uloženo je u stručnu opremu, pa su nam kabineti opremljeni prema standardima, potrebama i očekivanjima. Izgrađena je nova vanjska učionica, koja je u skladu s našim nazivom — Škola u prirodi. Naša škola u Maruševcu nastavlja svoj rad i odgojno-obrazovnu djelatnost. U školu se ulaže, i za nju vodimo brigu. Vjerujemo da Bog skrbi za nas na načine koje možda i ne vidimo. Naše veliko iskustvo je da idemo naprijed, bez obzira na teške okolnosti u kojima se nalazi naše društvo. Bez Boga to ne bi bilo moguće, ali s Njim je sve moguće!

Dejan Stanjević