Duhovnost

Život u tri slike

Kao većina nas, Mirjam je imala trenutke kad je bila velika i, dakako, trenutke kad nije bila tako velika.

Prva slika: Kad je faraonova kći izvadila Mirjaminog brata Mojsija iz košarice koja je plovila Nilom, Mirjam se ponudila da će joj za djetešce naći hebrejsku dadilju. Zatim je otrčala kući i pozvala majku (Izlazak 2,1-8). Bio je to trenutak veličine.

Druga slika: Činilo se da će egipatska vojska napasti Izraelce i pobiti ih. Ali Gospodin je razdvojio Crveno more i dopustio Izraelcima da pobjegnu, dok su se njihovi progonitelji utopili. Mirjam je ovu priliku iskoristila da žene povede u pjesmi hvale Gospodinu. Sveto pismo je čak naziva proročicom jer je iznosila Božje istine Njegovom narodu (Izlazak 15,19-21). I to je bio trenutak veličine.

Treća slika: Kasnije su Mirjam i Aron rogoborili protiv svojeg brata Mojsija zbog toga što se oženio Kušankom. To je potaknula zavist zbog rukovodeće uloge njihovog brata. Bog se na njih rasrdio i udario Mirjam gubom (Brojevi 12,1-12). To je bio trenutak kad bismo je mogli nazvati malom.

Svi mi imamo trenutke kad smo veliki, ali možemo učiniti i potpuno suprotna djela koja nas čine malima. Držeći ovo na umu, pazite da svakog dana pozovete Boga da vas vodi putom koji je Njemu po volji.

Randy i William J. Petersen

Podijeli