Jutarnji stih

Žrtvovanje za Božje djelo

„Ako želiš biti savršen, hajde prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me!“ (Matej 19,21)

Isus je rekao mladom i bogatom knezu: „Podaj siromasima!“ …  U tom neposrednom obraćanju ukazao mu je na njegov idol. Njegova ljubav prema bogatstvu bila mu je na prvom mjestu i zato nije mogao voljeti Boga svim srcem, svom dušom i svim umom. Ova vrhovna ljubav prema bogatstvu zatvorila je njegove oči za potrebe njegovih bližnjih. Nije volio ni bližnje kao sebe samoga, pa zato nije držao ni posljednjih šest zapovijedi.

Vidjela sam da muškarci i žene, ako vole svoje bogatstvo više nego svoje bližnje, više nego Boga ili istinu Njegove Riječi, ako je njihovo srce prionulo uz njihovo bogatstvo, ne mogu baštiniti vječni život. Oni će se radije odreći istine nego prodati svoje imanje i razdijeliti ga siromasima. U tome su stavljeni na kušnju da bi se vidjelo koliko doista vole Boga, koliko vole istinu, i slično bogatom mladom knezu iz Biblije, mnogi odlaze žalosni jer ne mogu sabirati bogatstvo i blago na Nebu. … Ljubav prema Isusu i ljubav prema bogatstvu ne mogu prebivati u istom srcu.

Vidjela sam da Bog može poslati sredstva s Neba da podupre svoje djelo; ali to nije u skladu s Njegovim odredbama. On je odredio da muškarci i žene budu Njegova oruđa i da isto onako kao što je za njihovo spasenje bila prinesena velika žrtva, i oni uzmu udjela u spašavanju drugih prinoseći žrtvu jedni za druge i tako pokažu koliko visoko cijene žrtvu koja je prinesena za njih.

Vidjela sam da neki daju od svojeg obilja i ne osjećaju nikakav nedostatak. Oni se ne odriču na neki poseban način niti si išta uskraćuju da bi poduprli Božje djelo. I dalje imaju sve im što srce poželi. Daju obilno i od srca, Bog to cijeni, i dobro zna i njihovo djelo i njihove pobude i sve bilježi. Oni neće izgubiti svoju nagradu. Ti koji ne možeš davati tako obilno, ne moraš se izgovarati što ne možeš davati kao neki drugi. Čini što možeš! Uskrati sebi neke stvari bez kojih možeš biti i tako prinesi žrtvu Bogu. Poput udovice, daj svoja dva novčića. A zapravo ćeš dati više od svih onih koji su dali od svojeg suviška. I vidjet ćeš kako je lijepo davati nevoljnima, odricati se, žrtvovati se za istinu i sabirati blago na Nebu.  (Review and Herald, 26. studenoga 1957.)


Komentiraj