Jutarnji stih

„Imao bih vam još mnogo reći“

„Imao bih vam još mnogo reći, ali sada ne možete nositi. A kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu. On neće govoriti sam od sebe, već će govoriti što čuje i objavit će vam buduće.“ (Ivan 16,12.13)

Gospodin Isus imao je još mnogo dragocjenih istina koje je želio otkriti svojim učenicima, ali ih nije mogao prikazati njihovom umu sve dok ne budu u stanju shvatiti značenje onoga što ih je pokušavao naučiti. …

Iako je objašnjavao velike i prekrasne istine svojim učenicima, mnogo toga je ostavio neizrečeno što oni nisu bili sposobni shvatiti. Na posljednjem sastanku s njima prije svoje smrti, rekao je: „Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi!“ … Zemaljske ideje, prolazne stvari, zauzimale su tako mnogo mjesta u njihovim mislima da nisu bili sposobni shvatiti uzvišenu narav, sveti karakter, Njegovoga kraljevstva iako im ga je jasno objavio. Upravo zbog njihovih pogrešnih tumačenja proročanstava, zbog ljudskih običaja i tradicija koje su im iznosili i nametali svećenici, njihov um bio je zbunjen i krut prema istini.

Što je to Isus zadržao što oni nisu bili sposobni shvatiti? Bila je to mnogo duhovnija i slavnija istina koja se odnosila na plan spasenja. Kristove riječi, koje će Utješitelj obnoviti u njihovom sjećanju nakon Njegovog uzašašća, navele su ih na mnogo ozbiljnije razmišljanje i iskrenije molitve da ih mogu razumjeti i propovijedati svijetu. Samo ih je Sveti Duh mogao osposobiti da cijene značenje plana otkupljenja. Kristove pouke koje su objavljene svijetu putem nadahnutog svjedočenja učenika, imaju značenje i vrijednost daleko iznad one koju bi im površni čitatelj Pisma mogao dati. Krist je objašnjavao svoje pouke uz pomoć ilustracija i usporedbi. On je govorio o biblijskim istinama kao o blagu sakrivenom u polju zbog kojeg je čovjek, kada ga je pronašao, otišao i prodao sve što je imao da bi kupio to polje. On je prikazao dragulje istine ne kao da leže neposredno ispod površine, već kao duboko zakopane u zemlju; kao sakriveno blago koje se mora tražiti. Mi moramo kopati da bismo pronašli skupocjene dragulje istine poput ljudi koji rade u rudniku.

Iznoseći istinu drugima, trebamo slijediti Isusov primjer. (Review and Herald, 14. listopada 1890.)


Komentiraj