„Razigrana crkva“ u Puli

Vijesti iz lokalnih crkava 15. 11. 2013.

Mjesna crkva Pula, odlučila je prihvatiti izazov vrlo zanimljivog pilot projekta kreativnih, edukativnih i vjerskih susreta za djecu i njihove roditelje pod naslovom „Razigrana crkva“, kojeg potiče Transeuropska divizija Kršćanske adventističke crkve.

Cilj projekta je ponuditi osmišljenu priliku u kojoj će djeca i roditelji provesti kvalitetno vrijeme zajedno zbližavajući se međusobno i s Bogom te ostvarujući prijateljstva s drugom djecom i obiteljima. Također, cilj je istaknuti biblijske vrijednosti i načela kao dragocjen stil života koji obitelji daje sreću i drži ih zajedno te potaknuti roditelje na kvalitetno roditeljstvo.

Svaki susret „Razigrane crkve“ sastoji se od kreativnih radionica u kojima zajedno sudjeluju i djeca i roditelji u opuštenom i razigranom ozračju, kao što i sam naziv projekta kaže, ali uvijek s određenom biblijskom temom koja je nadahnuće za različite aktivnosti u radionicama. Nakon toga slijedi središnji dio u crkvenoj dvorani koji je usklađen s temom susreta. Kroz biblijske događaje i priče uz scenske prikaze i pjesme, u čemu opet aktivno sudjeluju i djeca i roditelji, djeci se na zanimljiv i prilagođen način usađuju dobra, biblijska načela za život i potiče ih se na ljubav, vjeru i odnos s Isusom te zadovoljstvo u obitelji. Nakon tog dijela slijedi treći dio u kojem svi zajedno odlaze u kuhinju u kojoj je pripremljena večera. Uz dobar tek i ukusnu večeru, druženje se nastavlja u ugodnom razgovoru i prijateljstvu između svih roditelja i djece.

Program susreta priređuju i vode stručne i pripremljene osobe. Plan je da projekt traje najmanje dvije godine a ako se pokaže uspješan onda i dalje. Transeuropska divizija sudjeluje u financiranju projekta a mjesna crkva u potpori svojim prostorima i suradnjom.

Prvi susret „Razigrane crkve“ bio je 2. studenog 2013. godine  a bilo je prisutno 36 odraslih i 19 djece. Za djecu s kojom nisu u mogućnosti biti roditelji, pripremljeni su takozvani mentori.

Ovaj projekt mogao bi biti vrlo dobar i koristan za ovo doba u kojem živimo, u kojem djeca i roditelji najčešće ne provode dovoljno zajedničkog vremena, poglavito ne na kvalitetan način. U „Razigranoj crkvi“ cijele obitelji se kroz igru, učenje i razmišljanje o Bogu, vrijednim biblijskim načelima i duhovnim vrijednostima, zbližavaju, povezuju i stvaraju novi odnos međusobno i s Bogom.

Razlog je to, zbog kojeg bi mnoge sredine i mjesne crkve u Hrvatskoj mogle također poželjeti prihvatiti ovaj pilot projekt kao svoj izazov.

Anton Matej Lukšić