25. obljetnica izgradnje novog molitvenog doma u Križevcima

23. 10. 2011.

U Križevcima je u subotu, 22. listopada 2011. obilježena 25. obljetnica izgradnje novog molitvenog doma Kršćanske adventističke crkve. Taj molitveni dom je četvrti po redu, a nalazi se na trećoj lokaciji dosad.

Goste su pozdravili domaćini, starješina mjesne crkve Tihomir Hosni i starješina crkvenog okruga Bjelovar pastor Mišo Havran. U sadašnjem administrativnom ustroju tom crkvenom okrugu pripadaju mjesne crkve Bjelovar, Križevci, Drašković, Koprivnica, Sokolovac, Čazma, Đurđevac i Virje. Upriličen je cjelodnevni bogati program s mnoštvom duhovnih pjesama i zajedničkim ručkom.

Nazočne je pozdravio dr. Roko Bašić, predsjednik Gradskog vijeća i izaslanik gradonačelnika, uputio im prigodne čestitke i ukratko se osvrnuo na suradnju Grada i Adventističke crkve. Grad je dijelom financirao obnovu krovišta postojećeg objekta, na čemu se i u ovoj prigodi zahvalio starješina Tihomir Hosni.

Pastor Ivan Đidara je iznio kratak povijesni pregled događanja od nastanka ideje do završetka izgradnje ovog crkvenog objekta. Za njegova mandata u tom crkvenom okrugu (1979.-1984.) započeta je priprema, ishođena potrebita dokumentacija, napravljen nacrt i započeta izgradnja 1984. godine. Objekt je posvećen 21. lipnja 1986. godine. Na ovakvu jednostavnu i lijepu zgradu iznimno funkcionalnog arhitektonskog rješenja ponosili bi se i u velikim gradovima svijeta.

Predsjedniku Jadranske unije konferencija, pastoru Branku Bistroviću, ujedno i glavnom uredniku glasila Adventistički pregled, pastor Đidara je uručio komplet Adventističkog pregleda uvezanog u šest svezaka, za potrebe knjižnice Adventističkog učilišta u Maruševcu.

Nekadašnje crkveno glasilo Glasnik prestao je izlaziti za naše područje zbog rata 1991. godine. Od 1991. do 1993. godine tu ulogu je preuzeo Odjek, da bi uskoro nastavio izlaziti časopis Adventistički pregled. Ono što nije zapisano i snimljeno, kao da nije niti postojalo. Adventistički pregled je crkveni časopis koji dobrim dijelom bilježi i čuva našu povijest. Stoga bi svaka naša obitelj trebala redovito kupovati barem jedan primjerak, a svaka naša crkva slati svoje priloge o događanjima u njoj, kako bi se nastavilo s pohranjivanjem priloga za povijest adventizma u našoj zemlji.

Zanimljivo je da je u Križevce 1962. godine, iz obližnjeg sela Orehovca, doselila obitelj Ivana Ivšaka i Valent Hendelja – koji su pripadali tadašnjoj mjesnoj crkvi u Kolarcu, koja je zbog preseljenja stanovništva danas ugašena. Iz Sokolovca se doselila obitelj Valenta Mikeca, i svi su zajedno bili jezgra buduće lijepe mjesne crkve u Križevcima.

Govornik na toj svečanosti bio je pastor Branko Bistrović, koji je iznosio Božju riječ prijepodne i poslijepodne. Govorio je o poslanju Crkve, o njezinoj zdravoj strukturi kao uvjetu rasta te o programu Oikos, koji se sve više provodi. Cilj je da se što veći broj vjernika uključi u taj program – u male skupine u kojima će se družiti, proučavati Bibliju, moliti se, rješavati razne probleme, hrabriti jedni druge, stjecati nova iskustva i objavljivati nadu u slavnu budućnost.

Mr. sc. Ivan Đidara