30 godina postojanja Udruge za vjersku slobodu u RH

Adventpress 31. 01. 2024.

U povodu Svjetskog dana vjerske slobode, koji se obilježava posljednje subote u siječnju, Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj je 28. siječnja 2024. godine u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, pod geslom “1994.—2024. Trideset godina stalnog djelovanja” održala svoju Svečanu skupštinu.

Osnivačka skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održana je 14. veljače 1994. godine u zagrebačkom Hotelu Esplanade, te ove godine obilježavamo trideset godina svojega postojanja. To što smo osnovani na Valentinovo ili Dan zaljubljenih je puka slučajnost, jer tada nitko na ovim prostorima nije obilježavao taj takav dan. Ali kad smo ove godine poželjeli obilježiti tridesetu obljetnicu Udruge sazivanjem Svečane skupštine baš na dan 14. veljače, nismo to uspjeli jer su sve odgovarajuće dvorane bile rasprodane.

Muški dio renomiranog Gospel ansambla Agape (ili Agape Family Quartet) otvorio je Svečanu sjednicu pjevajući a capella himnu Republike Hrvatske, a kasnije su otpjevali još dvije duhovne pjesme.

Predsjednik Skupštine Udruge, Slobodan Lalić, pozdravio je skup, a zatim smo se ukratko podsjetili osnivanja Udruge gledajući video zapis s njezine Osnivačke skupštine. Snimio ga je i u javnost poslao tadašnji glavni urednik Religijskog programa HTV-a Augustin Bašić, koji je danas član Glavnog odbora Udruge.

Predsjednik Udruge Željko Mraz podijelio je, u ime Glavnog odbora Udruge, godišnje priznanje “Dr. Branko Lovrec” trojici laureata za njihov doprinos u promicanju vjerske slobode:

  1. Inoslavu Beškeru (posthumno) za izniman doprinos u razvoju religijskog pluralizma, ekumenskog, međureligijskog i međukulturalnog dijaloga i tolerancije, te zauzimanje za ateiste, agnostike i osobe koje su drukčijih svjetonazora ili ne pripadaju nijednoj vjerskoj instituciji;
  2. sc. GORANU GRANIĆU za izniman doprinos u razvoju vjerskih i građanskih prava i sloboda; i
  3. sc. DRAGUTINU MATAKU za neumorno djelovanje u Udruzi, te promicanje vjerske slobode, ljudskih prava i dijaloga među ljudima.

Podrobnija obrazloženja za dodjelu tih priznanja pripremili su i pročitali članovi Glavnog odbora: Augustin Bašić, prof. dr. sc. Vedran Đulabić i Josip Takač.

Time je Udruga, kroz sve ove godine svojim laureatima proglasila ukupno 98 osoba i ustanova zbog njihovog doprinosa u promociji vjerskih sloboda u Hrvatskoj.

Laureat dr. sc. Dragutin Matak iznio je nadasve zanimljivo predavanje: “Prolazak kroz crveno svjetlo i vjerska sloboda; Može li prisila u ime vjere biti opravdana?”

U ime raznih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj skup su pozdravili predstavnici devet vjerskih zajednica koji aktivno djeluju u Udruzi, bilo osobno ili preko svojih vjernika:

Pastor Mladen Dominić, predstojnik Vijeća Kristovih crkava u Republici Hrvatskoj i član Glavnog odbora Udruge; protojerej stavrofor Kirko Velinski u ime Makedonske pravoslavne crkve; glasnogovornica Židovske vjerske zajednice Bet Israel i jedna od ranijih laureata Udruge, mr. Jasminka Domaš; pastor Ratko Medan u ime Evanđeosko-pentekostne crkve te u ime Protestantskog evanđeoskog vijeća i Evanđeoskog teološkog učilišta; pastor Ivica Horvat u ime Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj kao predsjednik; pastor Slobodan Bobo Marčeta u ime Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve kao predsjednik. U ime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj pozdravio nas je akademik dr. Aziz ef. Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata. Nakon toga nam se predstavio novi vođa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i nasljednik patrijarha Porfirija, dr. Kirilo Bojović, episkop Buenos Airesa i južno-centralnoamerički te upravitelj Eparhije zagrebačke i ljubljanske. Na kraju nam se obratio i poslanik zagrebačkog nadbiskupa msgr. dr. Dražena Kutleše, predstojnik Komisije za ekumenizam i dijalog preč. dr. Marijan Franjčić. Posebne pozdrave izrazio nam je u ime Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj i član Glavnog odbora Udruge biskup Branko Berić, koji nije mogao osobno sudjelovati na sjednici zbog bolesti.

S nama je bio i preč. kanonik dr. Almir Pehlić, izaslanik biskupa dr. sc. Jasmina Milića, u ime Hrvatske protestantske konferencije koju čine tri denominacije: Protestantska reformirana kršćanska crkva u Republici Hrvatskoj, Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj i Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj.

Između ljudi koji nisu mogli doći na taj skup svoje su pozdrave poslali prof. dr. sc. Ivo Josipović, laureat Udruge i bivši predsjednik Republike Hrvatske, kao i dr. sc. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik.

Poseban dopis Svečanoj skupštini uputili su gosp. Šime Jerčić, ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, koji se zahvalio svima što “upravo svojim radom i nesebičnim angažmanom čuvaju, promiču i unapređuju osnovno pravo svakog čovjeka — pravo na slobodu vjere”; te još jedan laureat Udruge — msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup koji je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti sudjelovanja na Skupštini i zbog toga “što neće moći biti obogaćen izlaganjem poštovanog dr. Dragutina Mataka Prelaženje na crveno i vjerska sloboda; Prisila u ime vjere”. Msgr. Škvorčević je Svečanoj skupštinii uputio “srdačne pozdrave i Božji blagoslov”.

Na kraju smo posebno pozdravili naše službene goste i poslušali kratke ali vrlo zanimljive i produhovljene govore podrške svih koji su uzeli riječ:

  • Jurica Gregurić, viši stručni suradnik u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju, u ime gradonačelnika Grada Zagreba,
  • Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter,
  • Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba,
  • Saborski zastupnik Davor Ivo Stier, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića,
  • Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića,
  • Njegova Ekselencija nadbiskup msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. 

Iako je sjednica Svečane skupštine trajala čak dva sata, zbog njezinog vrlo dinamičnog sadržaja, čestih izmjena govornika, njihove pripremljenosti, snažnih i duhovitih riječi, mišljenje je svih kako nije bila predugačka.

Na sjednici Svečane skupštine izraženo je zadovoljstvo vjerskim slobodama koje građanima jamči Ustav Republike Hrvatske, te je pročitan i članak 18. Opće deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, koja je usvojena na Općoj skupštini, 10. prosinca 1948. godine:

“Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje, i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.”

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj članica je Međunarodne udruge za vjersku slobodu (International Religious Liberty Association — IRLA). IRLA je nevladina organizacija koja ima savjetodavni status u UN-u, UNESCO-u i Vijeću Europe, i koja ove godine obilježava 131 godinu svojega postojanja (osnovana u Sjedinjenim Američkim Državama davne 1897. godine).

Josip Takač, dipl. teolog,
tajnik Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj