Uloga znakova

8. 08. 2022.

“Jer će mnogi doći pod mojim imenom i reći: ‘Ja sam Mesija’, i mnoge će zavesti. Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete! Jer to se mora dogoditi, ali nije još svršetak. Dići će se narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će gladi i potresa zemlje u raznim mjestima. To je tek početak strašnih bolova.” (Matej 24,5-8)

Svi bismo mi željeli imati pouzdan znak da će Gospodin biti ovdje za tri godine, tri mjeseca, ili čak tri dana. Takav bi nas nagovještaj potaknuo da ustanemo iz stolice i započnemo ozbiljne pripreme za taj događaj.

Značajno je što takvu vrstu znaka Isus nikada nije dao. I to iz dobrih razloga.

U evanđeljima zatječemo židovske vođe kako neprestano zapitkuju Isusa o različitim znakovima. Međutim, pri kraju Njegove službe i učenici su učinili isto. Posebno su ih zanimali oni koji su bili povezani s njihovim zbunjujućim miješanjem uništenja Jeruzalema i drugog dolaska. U skladu s tim, Isus im daje dugačku listu pokazatelja počevši od Mateja 24,5. Ta lista obuhvaća pojavu lažnih mesija, ratove i glasine o ratovima, ustajanje naroda na narod, gladi i potrese.

Nažalost, ti znakovi ne daju nam mnogo konkretnih podataka o svršetku vremena. Uostalom, uvijek je bilo lažnih mesija, potresa, gladi i ratova. Što možemo izvući iz tih događaja, posebno u svjetlu često zanemarenih izjava u 6. i 8. retku? U 6. retku stoji da nas takvi znakovi ne trebaju uznemiravati. Oni će se pojavljivati, “ali nije još svršetak”. Drugim riječima, to su pokazatelji da se svršetak bliži, ali nisu pravi znakovi svršetka. Osmi redak pojačava tu misao riječima: “To je tek početak strašnih bolova.”

Čini se da su takve stvari slične dugi, znaku koju je Bog dao Noi kao simbol sjećanja. Svaki put kada je Božji narod vidio dugu, sjetio se obećanja Saveza. Tako je i s ratovima, gladi i potresima. Sve su to podsjetnici da je Zemlja bolesna i dokaz da vjerni Bog koji drži Savez još nije završio plan spasenja. Svaki od ovih znakova potvrđuje obećanje da će Krist ponovno doći i “izbaviti svoj narod od grijeha njegovih” (Matej 1,21). Svaki meteor, svako iznevjerivanje povjerenja, svaki tsunami i potres govore nam da će Isus, iako još nije završio posao, ponovno doći i spasiti svoj narod.

 

Preporučujemo: