4Given u Zagrebu: večer za ljubitelje a cappella gospela

Glazba 16. 05. 2013.

U subotu 11. svibnja u Kršćanskoj adventističkoj crkvi na Prilazu 77 u Zagrebu, slovenska vokalna skupina 4Given održala je koncert kojem su se unaprijed veselili mnogi ljubitelji gospela, crnačkih duhovnih pjesama i a cappella pjevanja. Skupina je sastavljena od četiri pjevača, tri brata: Simona, Mateja i Kristijana Virtiča te Kristijana Korata.  Sva četvorica sudjeluju svojim glazbenim znanjem i talentom u raznolikom izboru i aranžiranju pjesama njihovog repertoara, a ponekad i u stvaranju autorske glazbe. Osobitost njihovog izvođenja su vocal play elementi kojima oponašaju zvukove instrumenata, posebno udaraljki i bas gitare, u čemu prednjači Matej, te drugih dodatnih zvukova i efekata u kojima svi sudjeluju.

Na koncertu su izveli poznate i manje poznate gospel standarde u svom autentičnom stilu koji se svidio zagrebačkoj publici. Ne samo da su bili uvjerljivi u svom glazbenom izričaju, već su, govoreći simpatično hrvatski jezik, prenijeli i svoja vjerska uvjerenja i iskustva, čime su ohrabrili sve nazočne među kojima je bilo i mnoštvo prijatelja koji nisu iz adventističke crkve.

Gost koncerta je bio Andrija Kovačević, član domaćeg Gospel zbora Agape i AB Vocal Group, koji je kao solist otpjevao zajedno s njima pjesmu I’ve got the Spirit, uz buran pljesak domaće publike. Osim ove pjesme, posebno je zanimljiva bila i jedina instrumentalna točka večeri u kojoj je Simon izveo pjesmu Amazing Grace na svom iPhoneu uz izvrsnu pratnju Kristijana Korata na glasoviru.

Članovi skupine 4Given su svojim djelovanjem i projektima značajno pridonijeli popularizaciji a cappella pjevanja u Sloveniji, a njihov suvremeni pristup izvođenju crnačke duhovne glazbe sve više je prepoznat i izvan granica njihove domovine. Tako je skupina u prošloj godini imala  turneju po Australiji, te je gostovala u Njemačkoj, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji. Trenutno se nalaze na hrvatskoj turneji koju su započeli u Maruševcu, a završit će u Puli u subotu 18. svibnja. Osim u glazbi, želimo im uspjeh i u širenju Radosne vijesti – gospelom.

Darko Kovačević