Vijesti iz lokalnih crkava

50. obljetnica bogoslužbenog prostora u Cerni

U subotu, 6. rujna 2014. godine, vjernici Kršćanske adventističke crkve u Cerni na istoku Slavonije proslavili su pedesetu obljetnicu svojegg bogoslužbenog djelovanja u zgradi koja je kupljena još 1964. godine. Više od stotinu i pedeset nazočnih vjernika iz cijelog vinkovačkog crkvenog okruga, mnogi prijatelji, susjedi, predstavnici Općine i drugih vjerskih zajednica — okupili su se uveličati ovu proslavu i posebno pripremljeno i svečano bogoslužje. Geslo ovog svečanog skupa i obljetnice preuzeto je iz iz Poslanice Kološanima 1,27: “Isus Krist, nada slave, jest među vama!”

Svečano bogoslužje otpočelo je pozdravnim riječima brata Vladimira Krznarića, starješine crkve, pjesmom i molitvom. Pastor Tihomir Sabo je najavljivao sve sudionike svečanog bogoslužja, kao i službene goste koji su se obratili svim prisutnima pozdravnim govorima u ime Općine Cerna i u ime drugih vjerskih zajednica iz Cerne, čestitajući nam pedesetu obljetnicu bogoslužbenog djelovanja.

Posebnu pozornost svih prisutnih na svečanosti privuklo je zanimljivo izvješće dugogodišnjeg vjernika i bivšeg starješine brata Miloša Gigića, u kojem je podrobno prikazao razvoj povijesti adventističke crkve u Cerni. Još u ranim 1950-im godinama imamo skupinu adventista u Cerni i okolnim mjestima, ali je prva crkvena zgrada kupljena 1964. godine.

Posebni gost ove obljetnice i svečanosti bio je pastor Drago Mojzeš, predsjednik Hrvatske konferencije adventističke crkve iz Zagreba, uz pratnju supruge Slavice. Pastor Mojzeš je javno zahvalio Bogu za Njegovu skrb nad mjestom Cerna i za Božje vodstvo nad vjernicima u Cerni, te je svim nazočnima govorio o novozavjetnim odlikama vjernika Božje ccrkve koje trebaju biti prepoznatljive u cijelom društvu kako bi vjernici na kvalitetan način predstavljali Crkvu u vremenu u kojem živimo. Pastor Mojzeš je na kraju svečanog bogoslužja uputio molitvu posvećenja i poziva na obnovljenu službu Bogu.

Posebni gosti koji su svojim glazbenim darovima uljepšali ovu svečanost bili su pjevači glazbene skupina iz Draža pod vodstvom Pavla Škulca. Gosti su svojim pjesmama proslavljali Boga na prijepodnevnom i na poslijepodnevnom svečanom bogoslužju, a svi nazočni su ih pozorno i sa zadovoljstvom slušali.

Nakon prijepodnevnih duhovnih blagoslova na bogoslužju, domaćini su pozvali sve nazočne da se okrijepe na zajedničkom ručku. Kvalitetno pripremljene i raznovrsne hrane je bilo u izobilju, tako da su svi gosti bili zahvalni domaćinima na ukazanom gostoprimstvu.

Poslije ručka i međusobnog druženja održano je i poslijepodnevno svečano bogoslužje koje su vodile sestre Ivona i Verona Vratarić.

Uz veliki broj glazbenih točaka vjernicima se govorom obratio brat Lovro Jurčić spominjući događaje iz prošlosti, budući da je on svojedobno bio pastor crkve u Cerni. Pored brata Lovre Jurčića na svečanost su bili pozvani kao bivši pastori crkve u Cerni i braća Ivan Pirija te Marijan Peršinović, ali se zbog obveza nisu mogli odazvati.

I poslijepodne je poruku iz Božje riječi uputio pastor Drago Mojzeš, pozivajući vjernike na odgovorniju službu Bogu svojim sredstvima i utjecajem.

Vjernici crkve u Cerni zahvaljuju svima koji su svojom nazočnošću uveličali ovu posebnu subotu i svečanu obljetnicu koja će svima ostati u dragom sjećanju, ali i biti svima na poticaj za još odaniju i radosniju službu Bogu i bližnjima.

Tihomir Sabo


Komentiraj