Bog me je zaljuljao

5. 06. 2015.

“Sve mogu u Isusu Kristu koji mi moć daje.” (Filipljanima 4,13)

Odlučio sam raditi na jednom otoku na našem području, pa sam se odvezao mopedom na pristanište trajekta kojim ću se za 30 minuta prevesti na otok. Snažan južni vjetar ljuljao je naš brod i nosio ga tamo-amo. Počeo sam shvaćati kako je bilo učenicima s Isusom na Galilejskom jezeru. Riječima učenika, molio sam Boga da nas poštedi: “Učitelju, tebe se ništa ne tiče što mi ginemo?” (Marko 4,38) Sjetio sam se svojih najmilijih kod kuće. Konačno smo sigurno uplovili u luku. Kapetan se naporno trudio da pristane uz dok triput udarivši prije nego što je brod napokon bio privezan.

Zahvalan što sam ponovno na čvrstom tlu, vozio sam se šezdesetak kilometara dok nisam stigao na mjesto na kojem sam namjeravao kolportirati. Nakon što sam obišao samo nekoliko kuća i prodao četiri knjige, motor je počeo poskakivati. Nažalost, stražnjom gumom svojeg mopeda naišao sam na neki oštar predmet i guma je sasvim ispustila. Pitao sam se kako ću se vratiti kući ako se ne budem mogao voziti.

Odgurao sam moped do kuće posljednjeg kupca kod kojeg sam bio i zamolio ga da mi pomogne. On mi je ljubazno napumpao gumu i posavjetovao me da se vozim što je brže moguće otprilike dva kilometra na zapad, gdje ću naići na majstora koji će mi pomoći. Iako je njegov plan bio dobar, pritisak zraka je izdržao samo do polovine potrebne razdaljine tako da sam ostatak puta morao gurati moped.

Radnik u radionici koji me je vidio kako guram moped, nasmijao se mojem neugodnom položaju i pitao me je što želim. Pošto sam mu ispričao svoje iskustvo i spomenuo njegovog prijatelja (mojeg kupca), pozvao me je u svoju garažu. U roku od nekoliko minuta zakrpao mi je gumu i ja sam se ponovno mogao voziti.

Od svih mojih radnih dana te sezone, usprkos svim mogućim izazovima, taj mi je dan bio jedan od najboljih. Vidio sam Gospodnju ruku u svemu što sam doživljavao. Bog me je sigurno proveo kroz uzburkano more, pružio mi pomoć oko probušene gume na mopedu i pomogao mi da prodam deset knjiga.

Stvari možda neće uvijek ići kao što smo očekivali, ali za Boga ne postoji preveliki izazov. Sve neostvarivo u Njegovim je rukama ostvarivo. U radu s literaturom sve dobre stvari postižu se svladavanjem teškoća – što je iskustvo teže, to je nagrada slađa. Bog je dobar!

Elijah Nyabuto Onyancha, Kenija (za vrijeme rada u Norveškoj)