Obraćenja u susjedstvu

5. 11. 2015.

“Zatim reče svima: ‘Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka svaki dan uzme križ svoj i neka me slijedi!’” (Luka 9,23)

Venkaiah živi blizu adventističke crkve u selu Eethamukkala (9.000 stanovnika) u blizini Bengalskog zaljeva. Potječe iz hinduističke obitelji koja obožava idole. S vremenom je primijetio da pastor i ja idemo od kuće do kuće, posjećujemo i molimo se s ljudima u selu. Čuo je glas pastora preko ozvučenja kako propovijeda za vrijeme jutarnjih službi i propovijedi subotom prije podne, ali nikada nije odgovorio na poziv pastora da dođe u crkvu. Nedavno, međutim, Venkaiaha je svladala slabost, a noge i ruke grčile su mu se u bolovima. Izgubio je osjećaj u lijevoj strani tijela i uopće nije mogao pomaknuti lijevu nogu i ruku. Članovi obitelji odvezli su ga u bolnicu i upućivali molitve pred idolima u njegovo ime. Prolazili su dani, ali nije bilo nikakvog poboljšanja.
Čuvši što mu se dogodilo, pastor i ja smo otišli k njemu u posjet i tamo smo se s njim pomolili. Dali smo mu nekoliko zdravstvenih časopisa i zdravstvene savjete. Pastor mu je rekao da je naš Bog moćni iscjelitelj. Venkaiah je povjerovao u te riječi i zatražio od nas da se nastavimo moliti za njega. Kako je vrijeme prolazilo, zdravlje mu se počelo popravljati. Mogao se bolje kretati. Sada već redovno dolazi u našu crkvu i radosno iščekuje dan kad će stupiti u naše crkveno zajedništvo. Molimo vas da se molite za Venkaiaha.
Penchalaiah živi u selu koje se naziva Kolonija Indire Nagar. Alkoholičar je koji postaje nasilan pod utjecajem alkohola tako da psuje i vrijeđa sve oko sebe, svađa se bez ikakvog razloga, gubi vlast nad sobom, tuče članove svoje uznemirene obitelji i ljude iz sela. Članovi njegove obitelji su ga zbog tih nemira preklinjali da se otarasi alkohola, ali je Penchalaiah bio čvrsto vezan lancima ovisnosti iz kojih se nije mogao osloboditi.
Jedne subote naš pastor je propovijedao o umjerenosti. Penchalaiahova žena je čula ovu poruku i zatražila od pastora da porazgovara s njezinim mužem. Pastor i ja posjetili smo ga i iznijeli mu mnoga zdravstvena načela iz Biblije. Također smo mu dali i zdravstvene časopise.
Nakon nekoliko posjeta Penchalaiah je prihvatio riječi Biblije i odlučio promijeniti svoje navike. Sada daje sve od sebe da pobijedi ovisnost. Dobar je prema svojim susjedima i želi se pridružiti Crkvi. Molite se za Penchalaiaha.
Israel E., Indija