Naš moćni Spasitelj

25. 01. 2019.

“Ovi će ratovati protiv Janjeta, ali će ih Janje zajedno sa svojim pozvanima, izabranima i vjernima pobijediti, jer je ono Gospodar gospodara i Kralj kraljeva.” (Otkrivenje 17,14)

Što je život nego spomenik jedinom istinitom Bogu? Djelo stvaranja ne može se objasniti znanošću. Koji um bi mogao objasniti znanost života? Trebamo li se čuditi što materijalist ne ostavlja prostora za Božje postojanje? Četvrta zapovijed objavljuje čitavom svemiru, svjetovima koji nisu pali i svijetu koji je pao, da je Bog stvorio ovaj svijet za šest dana i počinuo u sedmi. Dokazi koji su tu izneseni ne ostavljaju prostora za skepticizam. …

Krist, Zapovjednik nebeskih vojski, navikao je na prisutnost i obožavanje anđela. U bilo kojem trenutku svojeg života na Zemlji mogao je zatražiti od Oca dvanaest legiona anđela. Ali nikakva osobna korist, nikakva kušnja da pokaže svoju božansku moć nije Ga mogla navesti da skrene sa staze koju Mu je Bog zacrtao. U taktici koju je primijenio Sotona pokazala se velika odmjerenost i lukavstvo. Triput je neprijatelj pokušao zadobiti pobjedu nad Kristom. Salijetao Ga je na području apetita. Pozvao se na Njegov ponos. Prikazao je pred Njim najzanosnije prizore ovoga svijeta. Izazivao Ga je da dokaže da je Božji Sin. Krist mu nije pružio takav dokaz, ali je očuvao svoje dostojanstvo kao Onaj kome je Bog predao svu vlast.

Danas Sotona ima veliku moć u svijetu. Dopušteno mu je da raspolaže Zemljom neko vrijeme. Tijekom tog razdoblja, dok prevladava bezakonje, muškarcima i ženama pruža se prilika da izaberu stranu. Sotona na svaki mogući način pokušava široki put učiniti privlačnim a uski tegobnim, ponižavajućim i spornim. On smišlja genijalne planove kako bi muškarce i žene namamio da udovoljavaju apetitu. U ovo izopačeno doba, jeftina, plitka, beznačajna zadovoljstva predstavljaju se kao da su sve u svemu. Sotona tim zabavama dodaje svoje blještavilo koje pomračuje ono što je vječno. Mnogi će, poput Ezava, prodati svoje prvorodstvo za nešto beznačajno, samo da bi udovoljili apetitu. Svjetovna zadovoljstva učinit će im se poželjnijim od nebeskog prvorodstva.

Ali Krist je nadvladao u našu korist. On je jedini bio dovoljno moćan da nas spasi. Imao je božansku mudrost, sposobnost i silu. Mogao je stajati pred svijetom kao Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. (Letter 7, 25. siječnja 1900. — W. K. Kelloggu, bratu i asistentu dr. J. H. Kelloggu)