Danas je dan spasenja

4. 02. 2019.

“Uistinu veli: Uslišah te u pravo vrijeme, pomogoh ti u dan spasenja. Pazite! Sad je pravo vrijeme, sad je dan spasenja!” (2. Korinćanima 6,2)

Koliko bismo svi mi trebali biti zahvalni što još uvijek nije prekasno za ispravljanje pogrešaka! Naša je svečana dužnost da pokažemo ljubav prema Bogu ne samo riječima, već djelom i istinom.

Bog u ovo vrijeme poziva sposobne radnike koji će uvijek biti na strani svojeg Poslovođe. Moramo imati istinu u srcu i ljubav prema Kristu. “Ako, dakle, tko želi ići za mnom,” kaže On, “neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi!” (Marko 8,34) Svatko od nas treba obaviti jedno osobno djelo — odreći se sebe i svoje spasenje graditi sa strahom i drhtanjem. …

Svaka duša koja stane na Kristovu stranu bit će kušana svom snagom Sotoninog zavodljivog utjecaja. Božja milost može obnoviti tvoje srce, ukrijepiti te protiv kušnji i uliti ti iskrenu čežnju za Božjim Duhom. …

Bog će ubrzo dokazati svoju pravednost pred svemirom. Njegova pravednost zahtijeva da se grijeh kazni, ali Njegova milost dopušta da se grijeh oprosti na osnovi pokajanja i priznanja. Do oprosta može doći jedino preko Njegovog jedinorođenog Sina. Jedino Krist može okajati grijeh — i to samo onaj grijeh za koji smo se pokajali i koji smo ostavili. Čovjek je narušio vezu s Bogom i njegovu je dušu paralizirao i oslabio smrtonosni otrov grijeha. Ali u jednom trenutku nebeskim je dvorovima odjeknuo poklič: Otkup je omogućen! Božanski život dan je kao otkup za čovjeka. Onaj koji je jednak s Ocem, postao je čovjekova zamjena.

Međutim, planovi koje Sotona smišlja da bi zaveo i izopačio tako su genijalni da čak i blagoslovi koji nam dolaze od božanskog života mogu biti pretvoreni u zamku. Istim pogrešnim načinom razmišljanja kojim je prevario Adama i Evu u Edenskom vrtu, on sada nastoji i blagoslove koje Bog šalje za naše dobro pretvoriti u zamku i prokletstvo. Pokušava navesti čovjeka da Božje blagoslove upotrijebi kao oružje protiv Davatelja darova.

Bog je ljudskom rodu dao svojega jedinorođenog Sina da čovjek može imati udjela u božanskoj naravi tako što će prihvatiti lijek protiv grijeha i dopustiti Kristovoj božanskoj milosti da djeluje u Njegovom životu. Božanska sila koje djeluje na čovjeka može ga dovesti u ispravan odnos s Bogom. Prihvaćanjem božanske sile koja mu stoji na raspolaganju, pali čovjek može postati jedno s Bogom. Vječni život je blagoslov koji je Krist došao podariti ovom svijetu. (Letter 38, 4. veljače 1907. — Pismo bivšem radniku koji je posrnuo tijekom krize u vezi s panteizmom u Battle Creeku)