Obnova u srcu

14. 02. 2019.

“Braćo, ako i upadne tko u kakav prekršaj, takvog vi duhovni ispravljajte u duhu blagosti! I pazi na samoga sebe da i ti ne budeš iskušan!” (Galaćanima 6,1)

Mi smo niti u velikom tkanju čovječanstva i kao takvi povezani smo jedni s drugima.

Naš život utiskuje dojmove u umove drugih, koji će se prenijeti čak i u vječnost. Anđeli bilježe naša djela, naše riječi i duh koji nas pokreće. Oni koji žele reformirati druge, moraju početi s reformom u vlastitom srcu i pokazati da su stekli nježnost i poniznost srca u Kristovoj školi. Oni koji imaju odgovornost prema drugima moraju najprije naučiti vladati sobom, suzdržavati se od nabusitih izjava i pretjerane strogosti. Ima zajedljivih riječi koje mogu povrijediti, raniti i ostaviti na duši trajan ožiljak. Ima oštrih riječi koje padaju kao iskre na zapaljivi temperament. Ima jetkih riječi koje ujedaju kao zmije.

Bliska povezanost između nesavršenih, iskvarenih karaktera često može nanijeti veliku štetu objema stranama jer na njihov um Sotona vrši veći utjecaj nego Isusov Duh. Oni jedno drugo ne promatraju u pravom i nepristranom svjetlu, već u najnepovoljnijem mogućem. Pokušaji da se zlo ispravi u naglom, ljutitom duhu, stvorit će dva zla umjesto tog jednog koje treba ispraviti. Bitno je uzajamno razumijevanje. To je plod Duha koji raste na kršćanskom stablu.

Mora doći do korjenite promjene u načinu na koji se odnosimo prema različitim mišljenjima. Ako se svaka navodna nepravda smatra uvredom, ako se ispravljanje svake sitne povrede zahtijeva u duhu različitom od Kristovog, ako se koriste grube riječi, ako se u malim i velikim teškoćama pokazuje nestrpljiv duh koji uznemirava i razdražuje, ubrzo će nastati stanje gore nego da ništa nije ni bilo učinjeno da se zlo ispravi. Ako vjernici pokazuju takve sklonosti, ako se svatko osjeća slobodnim da izgovara prenagljene riječi, imat ćemo jad u srcu, jadne obitelji, a u crkvi neslogu i razdor.

Međutim, postoji i Kristov način da se sve dovede u red. Kristova ljubav u srcu navodit će nas da volimo upravo one koji lutaju i griješe. …

“Tko je mudar i razborit među vama? Neka dobrim življenjem pokaže svoja djela u mudroj blagosti.” (Jakov 3,13 — Varaždinska Biblija) (Manuscript 24, 14. veljače 1887. — “Svjedočanstvo za zaposlene u nakladničkoj kući u Baselu”)