Vjera i djela

15. 02. 2019.

“I vi ćete svjedočiti, jer ste od početka sa mnom.” (Ivan 15,27)

Valja obaviti jedan zanemareni posao, a mi se trebamo pokajati zbog svoje ravnodušnosti u tom pogledu i moliti se za duhovnu pronicavost, kako bismo na pravi način sagledali i osjetili hitnu potrebu u tom smislu. Nama je povjerena prosvjetljujuća, spasonosna istina. Svuda oko nas je mnoštvo onih koji još nikad nisu bili prosvijetljeni. Takvima moramo objaviti spasonosne istine treće anđeoske vijesti. Moramo raditi za duše s velikom marljivošću da bismo im prenijeli ono što je važno za njihovo vječno dobro.

Neupozoreno mnoštvo brzo postaje plijen Zloga. Sotona ih navodi na mnoge oblike ludosti i samozadovoljstva. Mnogi su u potrazi za nečim novim i uzbudljivim. Njihove su misli daleko od Boga i istina iz Njegove Riječi. U ovo vrijeme, kad neprijatelj radi kao nikada prije ne bi li zaokupio um muškaraca i žena i odvratio ih od istine, mi trebamo ulagati veće napore radeći na glavnim i sporednim putovima. Marljivo i zainteresirano trebamo objavljivati posljednju poruku milosti u gradovima — na “glavnim” putovima — ali posao ne treba tu stati, već se treba proširiti i na okolna naselja i mjesta — na sporedne putove i “među ograde”.

Treba doprijeti do svih društvenih slojeva. U radu ćemo se susretati s različitim narodima. Nikoga ne treba zaobići i ostaviti neupozorenog. Gospodin Isus bio je Božji dar čitavom svijetu — ne samo višim slojevima i ne samo jednom narodu nauštrb drugih. Njegova spasonosna milost obuhvaća cijeli svijet. Tko god želi, može piti vodu života zabadava. “Tko god zazove ime Gospodnje, spasit će se.” (Rimljanima 10,13) Ali treba obaviti ozbiljno djelo. Poziv Evanđelja treba uputiti u svakom mjestu, jer “kako će zazivati onoga u koga nisu vjerovali? Kako li će vjerovati u onoga za koga nisu čuli? Kako li će čuti bez propovjednika?” (14. redak)

Gospodin želi da Njegov narod ustane i obavi posao na koji je pozvan. Odgovornost ne počiva samo na propovjednicima. Vjernici crkve, laici, trebaju dijeliti teret spašavanja duša. … Gospodin sada poziva one koji imaju znanje o istini za ovo vrijeme da se trgnu iz svoje uspavanosti i postanu pravi misionari u Njegovoj službi. Vrijeme je kratko i Gospodnje djelo mora se obaviti bez daljnjeg odgađanja. (Letter 4, 15. veljače 1911. — Pismo W. C. Whiteu)