Kušnje će doći

20. 02. 2019.

“Jer samo nerado on ponižava i rascvili sinove čovjeka.” (Tužaljke 3,33)

Naš nebeski Otac ne nanosi namjerno bol i patnju sinovima ljudskim. On ima određeni cilj kad šalje olujni vjetar i nepogodu, vatru i poplavu. Gospodin dopušta da nesreće pogađaju ljude kako bi ih spasio od većih opasnosti. On želi da svatko duboko i pažljivo preispita svoje srce, a zatim da se približi Bogu kako bi se i Bog mogao približiti njemu. Naš život je u Božjim rukama. On vidi opasnosti koje nam prijete, koje mi ne vidimo. On je Davatelj svih naših blagoslova, Donositelj svih milosti, Naručitelj svih iskustava. On zapaža rizike koje mi ne vidimo. Katkada dopušta da na Njegov narod dođe ono što će im srca ispuniti tugom, jer vidi da moraju ispraviti svoje putove kako hromi ne bi skrenuli sa staze. On zna našu građu i spominje se da smo prah. Čak je i svaka vlas na našoj glavi izbrojena. Bog djeluje preko prirodnih uzroka kako bi podsjetio svoj narod da ga nije zaboravio, ali da želi da on napusti putove koji će ga, ako ih bude slijedio nepripremljen i neupozoren, izložiti velikoj opasnosti.

Kušnje dolaze na sve nas kako bi nas navele da ispitamo svoje srce, da vidimo je li očišćeno od svega što ga prlja. Gospodin neprestano radi za naše sadašnje i vječno dobro. Može se dogoditi nešto što izgleda neobjašnjivo, ali ako se uzdamo u Gospodina i poniznog srca strpljivo čekamo pred Njim, On neće dopustiti da neprijatelj likuje.

Gospodin će sačuvati svoj narod na svoj način, uz pomoć takvih oruđa i sredstava da će se slava vratiti Njemu. Njemu jedinome pripada slava. …

Svaka duša koja je spašena mora imati udjela s Kristom u Njegovim patnjama, kako bi mogla imati udjela i u Njegovoj slavi. Vrlo malo njih razumije zašto ih Bog izlaže kušnji. Upravo kušnjom naše vjere stječemo duhovnu snagu. Gospodin poučava svoj narod da se u potpunosti oslanja na Njega. On želi da preko pouka koje im daje, oni postaju sve duhovniji. Ako se Njegova Riječ ne slijedi u punoj poniznosti i krotkosti, On šalje kušnje koje će im, ako ih ispravno prihvate, pomoći da se pripreme za djelo koje trebaju obaviti u Njegovo ime. Bog želi da se Njegova sila na dojmljiv način otkrije u životu Njegovog naroda. (Manuscript 76, 1903., 20. veljače 1902. — “Sanatorij izgorio u požaru”)