Krist je živio životom ponizne poslušnosti

22. 02. 2019.

“Premda je bio Sin, iskustveno nauči poslušnost od onoga što je pretrpio te postigavši savršenstvo postade svima koji mu se pokoravaju uzorak vječnoga spasenja.” (Hebrejima 5,8.9)

Krist je došao na naš svijet i živio je u seoskom domu. Nosio je najbolju odjeću koju su Mu Njegovi roditelji mogli priuštiti, ali to je bila skromna odjeća seljaka. Hodao je kamenitim putovima i verao se uz strme obronke brda i planina. Dok je prolazio ulicama, bio je naizgled sam jer ljudske oči nisu vidjele Njegove nebeske pratioce. Naučio je stolarski zanat da bi svaki pošteni posao mogao označiti kao častan i oplemenjujući za sve one koji rade imajući na umu jedino Božju slavu. …

Krist, Gospodar cijele Zemlje, bio je ponizni stolar. Bio je nepriznat, zanemaren i prezren. Međutim, On je svoje poslanje i vlast primio od najviše sile, uzvišenog Vladara Neba. Anđeli su bili Njegovi sluge jer je u istoj mjeri obavljao posao svojega Oca kada je naporno radio kao stolar, kao i kada je činio čuda pred mnoštvom. On je svoju tajnu skrivao pred svijetom. Svojem imenu nije pridodao nikakve visoke titule da bi svima stavio do znanja kakav položaj ima, ali je živio u skladu s kraljevskim zakonom našega Boga. Njegovo djelo moralo je započeti posvećivanjem skromnog posla fizičkih radnika koji napornim radom zarađuju svoj kruh svagdašnji. Da je Krist svoj život provodio među velikima i bogatima, svijet običnih radnika bio bi lišen nadahnuća koje im je Gospodin namjeravao pružiti.

Kristov život bio je skroman i jednostavan. A izabrao je takav život da bi mogao pomoći ljudskom rodu. Nije zasjeo na prijestolje kao Zapovjednik cijele Zemlje. Odložio je svoju kraljevsku odjeću, skinuo krunu i postao jedan od nas. Nije uzeo narav anđela. Njegov posao nije bila svećenička služba po ljudskom imenovanju. Čovjeku bi bilo nemoguće razumjeti Njegov uzvišeni položaj kad mu Duh Sveti to ne bi otkrio. On je svoju božansku narav radi nas zaogrnuo ljudskom naravi i sišao s kraljevskog trona. Napustio je svoj položaj Zapovjednika nebeskih vojski i radi nas postao siromašan, da bismo se mi Njegovim siromaštvom obogatili. On je svoju slavu prikrio plaštem ljudske naravi kako bi ljude mogao dodirnuti svojom božanskom, preobražavajućom silom. …

Oni kojima je Krist odredio vrijeme kušnje kako bi izgradili karakter podoban za stanove koje im je otišao pripremiti, trebaju se ugledati na Njegov životni primjer. (Manuscript 24, 22. veljače 1898. — “Kristov život na Zemlji”)