Tko je kralj?

1. 03. 2019.

“Jer imate samo jednog Učitelja, a svi ste braća!” (Matej 23,8)

Prije nego što se prihvate bilo kojeg posla, Božji sluge trebaju se najponiznije moliti s punom sviješću o svojoj ovisnosti o Bogu, uviđajući da na njih mora djelovati Duh Sveti. Trebaju paziti da ne postave sebe na položaj kralja, jer ako to učine, osramotit će Boga i njihovo će djelo propasti. “Svi ste braća.”

Čovjekova oštroumnost, prosuđivanje i sposobnost za ostvarivanje pothvata — sve dolazi od Boga. I sve treba biti posvećeno službi Bogu. Božji sluge trebaju se vladati po biblijskim načelima. Gospodnji suradnici trebaju uvijek postupati ispravno i pravedno, držeći se strpljivo Njegovog puta. “Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost.” (Matej 6,33) Uzmite to za okosnicu svojeg života i sve što vam treba, bit će vam darovano. Stavite Otkupiteljeve interese ispred vlastitih i ispred interesa bilo kojeg drugog ljudskog bića. On vas je kupio i sve vaše snage pripadaju Njemu.

Ne postavljajte nijednog čovjeka za svojega kralja. Tko je naš Kralj? Onaj koji se zove “Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni” (Izaija 9,5). On je naš Spasitelj, naš Kralj. Njemu uvijek možete doći sa svojim teretima. Koliko god veliki bili vaši grijesi, ne trebate se plašiti niti se osjećati odbačenim. Ako ste povrijedili svojeg brata, priđite mu i priznajte zlo koje ste mu učinili. Tada možete doći svojem Kralju moleći Ga za oprost. On nikad neće zloupotrijebiti vašu ispovijed. On vas nikad neće razočarati. Dao je svoju riječ da će vam oprostiti prijestupe i očistiti vas od svake nečistoće. Imena svih pripadnika Njegovog naroda zapisana su u Njegovoj knjizi života.

Imajte na umu da je Krist naša jedina nada, naše jedino utočište. On “koji osobno u svom tijelu naše grijehe uznese na križ da mi, umrijevši svojim grijesima, živimo pravednosti.” (1. Petrova 2,24) “Ako, naime, krv jaraca i bikova i pepeo od junice, čime se škrope okaljani, posvećuju tako da se dobiva tjelesna čistoća, koliko će više krv Krista — koji je po vječnom Duhu prinio sam sebe Bogu kao žrtvu bez mane — očistiti našu savjest od mrtvih djela da služimo živome Bogu? Zato je on posrednik jednoga novog saveza: da, pošto je nastupila smrt za otkupljenje prekršaja učinjenih u vrijeme prvoga Saveza, oni koji su pozvani prime obećanje — vječnu baštinu.” (Hebrejima 9,13-15) (Manuscript 3, 1. ožujka 1903. — “Svakome njegov posao”)