Prijekor zbog ljubomore i pohlepe

20. 03. 2019.

“A oni koji žele da postanu bogataši upadaju u napast, u zamku i u mnoge lude i pogubne želje što strovaljuju ljude u propast i uništenje.” (1. Timoteju 6,9)

Prije mnogo godina u viđenju mi je pokazano nešto u vezi s tobom i tvojom obitelji. U lipnju prošle godine, kad mi je skrenuta pozornost na različite obitelji koje griješe u koječemu, ponovno si mi pokazana ti zajedno s tvojim mužem i djecom, i vraćena sam u viđenju više godina unatrag. Vidjela sam kako promatraš svojeg muža s nekom vrstom ljubomornog straha. Njegovo srce bilo ti je odano, ali ti si se ipak pribojavala da će on misliti previše o drugima koje nemaju prava na njegovu naklonost. … Tvoji strahovi bili su neosnovani. Pa ipak, ta bojazan te je godinama pratila tijekom tvojeg bračnog života. Provela si mnoge sate u nepotrebnoj patnji, odmjeravajući riječi i postupke svojeg muža u osuđivačkom duhu, praveći na temelju njih pogrešne konstrukcije.

Sotona je uvijek spreman da odigra svoju ulogu … kako bi narušio sreću neke obitelji koja bi mogla biti potpuna. Vidjela sam da je taj duh ljubomore tvrd kao grob i da dovodi do otuđenja u osjećajima između muža i žene. S vremenom su na djecu počeli utjecati osjećaji njihove majke. Njezina tuga i muka probudile su suosjećanje u njihovom srcu i ona su se … u manjoj ili većoj mjeri udaljila od svojeg oca. Sva ta nesreća bila je sasvim nepotrebna. Sotona je preuveličao nevine riječi i postupke tako da izgledaju kao mane. …

Ti (također) trebaš nešto poduzeti, brate P (muž), kako bi se oslobodio svoje krajnje sebičnosti. Tebe toliko privlači novac i toliko ga voliš da ti svaki novčić izgleda kao nešto krupno, i sva velikodušnost tvojeg karaktera izmetnula se u ljubav prema novcu, u želju da ga stječeš i nagomilavaš. Stekao si nešto novca, ali uz kakav gubitak! Po koju cijenu! Spasonosna sila vjere i istine bila je nemilosrdno žrtvovana.

Braća koja poznaju sadašnju istinu ne trebaju se upuštati u te neizvjesne pothvate (ulaganje u patentna prava). Potraži neko stalno zaposlenje, čak ako je plaća mala, i ne priželjkuj neku veliku promjenu. Mnoga naša braća upustila su se u poslove s patentnim pravima koji su im izgledali obećavajuće, ali kad su se uhvatili u zamku, bili su razočarani, a njihova sredstva izgubljena — sredstva koja su trebala biti upotrijebljena za uzdržavanje njihovih obitelji i širenje sadašnje istine. Tada ih počinje gristi savjest, predbacuju sebi i kaju se. Neki savjesniji gube samopouzdanje i duhovno zadovoljstvo, a na kraju i zdravlje. (Letter 9, 1864. — Pismo jednom vjerniku iz ranog razdoblja adventizma)