Bog koji otkriva tajne

23. 03. 2019.

“Što je sakriveno, pripada Jahvi, Bogu našemu, a objava nama i sinovima našim zauvijek, da vršimo sve riječi ovoga Zakona.” (Ponovljeni zakon 29,28)

U prošlim vjekovima Gospodin Bog nebeski otkrivao je tajne svojim prorocima, a to čini i danas. Sadašnjost i budućnost jednako su jasne pred Njim i On svojim slugama otkriva što će se događati u budućnosti. Sveznajući je pogledao kroz vjekove i preko svojih proroka pretkazao uspon i pad kraljevstava stotinama godina prije nego što su se ti događaji zbili. Božji glas odzvanja kroz vjekove otkrivajući ljudima što će se događati. Kraljevi i knezovi zauzimaju svoje položaje u naznačeno vrijeme. Oni misle da provode vlastite namjere, ali zapravo ispunjavaju riječ koju je Bog dao preko svojih proroka. Oni igraju svoju ulogu u provođenju velikih Božjih planova. Događaji se nižu ispunjavajući riječ koju je Bog izrekao.

Nevjernici i bezbožni ne prepoznaju znakove vremena. U svojem neznanju oni mogu odbaciti nadahnute spise. Ali kad onaj tko se predstavlja kao kršćanin govori podrugljivo o načinima i sredstvima kojima se veliki Ja Jesam koristi da bi objavio svoje putove i namjere, pokazuje da ne poznaje ni Pisma ni sile Božje.

Stvoritelj točno zna na što treba obratiti pozornost kad je riječ o ljudskoj naravi. On zna koja sredstva treba upotrijebiti da bi postigao željeni cilj. Kršćanin koji prihvaća istinu, samo istinu i ništa osim istine, sagledat će biblijsku istinu u njezinom pravom značenju. Prošlost — povijest hebrejskog sustava od početka do kraja — umjesto da se o njoj govori prezrivo i podrugljivo kao o “mračnom dobu”, otkriva sve veće i veće svjetlo dok se proučava.

Ljudske riječi su nepouzdane i onaj koji se oslanja na ljudske tvrdnje, neće se održati jer će se jednog dana pokazati kao slomljena posuda. Ali Božja riječ je nepogrešiva i traje vječno. Krist izjavljuje: “Jer, zaista, kažem vam, dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrčica slova iz Zakona sigurno neće nestati, a da se sve ne ostvari.” (Matej 5,18) Božja riječ će trajati kroz beskrajne eone vječnosti.

Bog živi i vlada. Njegova slava nije ograničena na hramove načinjene rukom. On nije zatvorio Nebo za svoj narod. Kao u doba starog Izraela, tako i u naše vrijeme Bog otkriva tajne svojim slugama prorocima. (Manuscript 39, 23. ožujka 1899. — “Vjernost ili nevjerovanje”)