Život u zajednici s Kristom

2. 04. 2019.

“Mjesto toga budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!” (Efežanima 4,32)

“Ako ti brat sagriješi, pođi te ga ukori nasamo. Ako te posluša, dobio si svoga brata.” (Matej 18,15) To je način na koji treba rješavati nesporazume. Govoreći nasamo i u Kristovom duhu onome koji griješi, često ćemo ukloniti teškoću. Pokažite Kristovu ljubav prema svojem bratu trudeći se da izgladite problem “nasamo”. Razgovarajte mirno. Neka se nijedna ružna riječ ne omakne s vaših usana. Iznesite predmet pozivajući se na njegovo zdravo prosuđivanje. Ako vas posluša, zadobili ste ga kao prijatelja.

Bez obzira na narav uvrede, to ne mijenja plan koji je Bog postavio za rješavanje nesporazuma i osobnih povreda. Postupajte u Kristovom duhu. Držite se recepta koji je dao Bog i prenesite ga duhovno bolesnom pojedincu. Dajte mu lijek koji će izliječiti bolest nezadovoljstva. Učinite ono što do vas stoji da biste mu pomogli. Smatrajte to svojom dužnošću i prednošću, radi jedinstva i mira u crkvi, što je vrlo drago Kristovom srcu. On ne želi da ijedna rana ostane nezacijeljena kod bilo kojeg člana Njegove Crkve. Cijelo Nebo sa zanimanjem prati razgovor između povrijeđenog člana i onoga tko je kriv za pogrešku. Kada se problem riješi, molite se zajedno i Božji anđeli će doći i blagosloviti vas. Na Nebu će se čuti glazba zbog tog sjedinjenja.

Kad onaj tko je pogriješio prihvati izneseno svjedočanstvo i pruži dokaz o iskrenom pokajanju, nebesko svjetlo ispunjava srce. Srca se zbližavaju. Iscjeljujuće ulje ljubavi uklanja bolest i nelagodnost kod onog tko je pogriješio. Duh Sveti povezuje srce sa srcem. Oni koji su ujedinjeni u kršćanskoj zajednici, upućuju molitvu Bogu i zavjetuju se da će postupati pravedno, da će ljubiti milost i da će hodati ponizno s Bogom. Ako su sagriješili drugima, nastavljaju djelo pokajanja, priznanja i nadoknade štete — i bolest je izliječena. Oni su čvrsto odlučili činiti dobro jedni drugima. To je izvršenje Kristovog zakona.

Pokajanje, priznanje i nadoknada štete — sve je to potrebno. Ali to nije otkup za grijeh, jer je Bogu naneseno zlo u osobi Njegovih svetih. Jedino Gospodin Isus može iskupiti grijeh prinošenjem vlastite krvi, prolivene zbog krivnje grešnika. Njegova krv čisti od svih grijeha. (Manuscript 47, 2. travnja 1902. — “Pouke iz osamnaestog poglavlja Evanđelja po Mateju”)