Idite, radite u mojem vinogradu

8. 04. 2019.

“Tada im se približi Isus te im reče: ‘Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.’” (Matej 28,18-20)

Pouke iz usporedbi o vinogradu i o dva sina odnose se na sve koji imaju svjetlo istine. … Upute sadržane u tim usporedbama imaju veliku vrijednost. Svi koji imaju određene odgovornosti, bile one velike ili male, trebali bi pomno proučavati te upute. Bog traži plod iz svojeg vinograda. Taj plod je rezultat rada Njegovih radnika. Svaka duša koja vjeruje u Krista ima posao koji treba obaviti za Njega. Nijedan pravi kršćanin ne može biti besposlen u ovo svečano vrijeme od tako presudne važnosti. …

Jeste li postali “tihi suradnik”, bez stvarnog sudjelovanja u djelu? … U našem svijetu ima mnogo velikih gradova u kojima istina još uvijek nije objavljena. Zašto ljudi u tim gradovima ne bi čuli evanđeosku poruku za ovo vrijeme? Zar Krist nije i njih otkupio svojom krvlju? Zar oni nisu isto tako vrijedni u Njegovim očima kao i oni koji su već primili istinu? Zar će ti dijelovi Njegovog vinograda ostati neobrađeni, dok se na druge dijelove blagoslovi izlijevaju tako obilno da se više i ne cijene? Istina se ne cijeni, nije pomiješana s vjerom onih koji slušaju, jer oni nisu ustali i ne prenose drugima svjetlo koje su primili. …

Kristove posljednje riječi upućene Njegovim učenicima pokazuju koliko je važno raditi na širenju istine. Neposredno uoči svojeg uzašašća, On im je dao nalog: “Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.” (Matej 28,19.20)

Krist svoje napore nije ograničio na jedno mjesto. O Njegovom radu čitamo: “A on im reče: ‘I drugim gradovima moram donijeti Radosnu vijest o kraljevstvu Božjem, jer sam za to poslan. I propovijedao je po sinagogama u Judeji.’” (Luka 4,43.44)

Neka svi koji imaju svjetlo istine slijede Kristov primjer i ne rasipaju svoje Bogom dano vrijeme, sposobnosti i sredstva na jedno ili dva mjesta, kada svjetlo istine treba obasjati cijeli svijet. Čudesnu sliku milosti sadržanu u evanđeoskoj poruci treba odnijeti u svako mjesto. (Letter 92, 8. travnja 1902. — “Mojoj braći na odgovornim položajima u zdravstveno-misionarskom djelu”)