Žrtvovati se kao što se Krist žrtvovao

9. 04. 2019.

“Ovo velim: tko škrto sije, škrto će i žeti; tko obilato sije, obilato će i žeti!” (2. Korinćanima 9,6)

Posjedovanje bogatstva dovodi čovjeka u veliku napast da postane pohlepan i sebičan, da dodaje imanje na imanje, da sredstva koja bi trebao vratiti Bogu ulaže u kuće i zemlju. Mnogi koriste svoja sredstva da bi udovoljili zahtjevima apetita, da bi pratili modu i gradili velike kuće za sebe. Oni ne slijede primjer Krista koji je sebe, zajedno sa svim što je posjedovao, dao za dobrobit ovoga svijeta kako bi ljude izbavio od sotonske sile.

Kad bi oni koji posjeduju sredstva slijedili Kristov primjer, njihovo srce bilo bi puno velikodušnosti i mogli bi pomoći u objavljivanju istine u gradovima, na glavnim i sporednim putovima, u nošenju Evanđelja svim narodima. …

Božje djelo mora se uzdržavati desetinama, darovima i prilozima. Gospodin sada zahtijeva sredstva koja je povjerio svojim upraviteljima. Trebao bi postojati stalan priljev u riznicu kako posao ne bi nailazio na prepreke. Nekima je Gospodin povjerio ovozemaljsko bogatstvo na čuvanje, kako bi Mu ga mogli vratiti kad se od njih bude tražilo da potpomognu Njegovo djelo na Zemlji. On od svojih upravitelja zahtijeva vjerno odvajanje desetine od njihovog ukupnog kapitala, a osim desetine On traži darove i prinose.

Gospodin Isus od svojih sljedbenika ne zahtijeva ništa više od onoga što je sam činio. Oni koji su spremni na samoodricanje i samopožrtvovnost za Božje djelo, samo slijede Njegov primjer. On je odložio svoju krunu i kraljevsku odjeću i spustio se sa svojeg uzvišenog položaja. Postao je siromašan da bismo mi Njegovim siromaštvom mogli doći u posjed vječnog blaga. U svojem samoodricanju i žrtvovanju On je dao ne samo bogatstvo, već i vlastiti život da bi mogao ukloniti svaku prepreku pred onima koji traže pristup u Božje kraljevstvo.

Ljudi koji nisu izloženi kušnjama kakve imaju oni koji su bogati u ovozemaljskim dobrima, nemaju se razloga žaliti jer je Knez života dijelio s njima život siromaštva. On je bio kušan u svemu baš kao i mi. Izjednačio se s nama u siromaštvu, da bi nam pokazao kako možemo odoljeti kušnjama sotonskih sila. …

Gospodin Isus poziva nas da surađujemo s Njim. On je vlasnik svega što posjedujemo i polaže pravo na sve. Svojom spremnošću da podupiremo Njegovo djelo sada možemo pokazati svoju ljubav prema Njemu. (Manuscript 40, 9. travnja 1905. — “Vjerni upravitelji”)