Suočavanje s teškoćama i njihovo rješavanje

12. 04. 2019.

“Ti si sluga moj, izabrao sam te i nisam te odbacio. Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj.” (Izaija 41,9.10)

Neke radnike koji su omalovaženi na osnovi ljudske mudrosti, Bog je visoko uzdigao. Bog će podići ljude za određen posao i oni će, dok budu napredovali korak po korak, učiti od velikog Ja Jesam. Kako se Njegovo djelo bude odvijalo, oni će i dalje napredovati pod Njegovim vodstvom izvršavajući sve što im je dao u ruke.

Može naići netko drugi, s navodno većim sposobnostima, koji će, gledajući na djelo tih ljudi, pomisliti da bi njih trebao zamijeniti netko mudriji. Njegovoj uobrazilji može djelovati da je njihov rad zamršen i upropašten, dok ih zapravo Gospodin vodi korak po korak. Takav će se zalagati da dođe do promjene. Nastojat će navesti te radnike da uvide kako čine veliku pogrešku obavljajući svoj posao. Ali Bog ne gleda kao što čovjek gleda.

Radnici koje On vodi mogu se naći u vrlo zbunjujućoj situaciji. Međutim, Njegov je plan da oni nailaze na mnoge teškoće i da ih svladavaju. On nadahnjuje te radnike odlučnošću da svaki prividni neuspjeh pretvore u uspjeh. Oni odlučno hodaju u svjetlu koje obasjava njihovu stazu i premda nailaze na mnoge prepreke, ipak izjavljuju: “Neću posustati niti ću se obeshrabriti.”

Ljudi se često mole i jadikuju zbog teškoća i prepreka s kojima se suočavaju. Ali upravo to je Božja namjera za njih — da nailaze na teškoće i prepreke i ako se do kraja budu čvrsto držali pouzdanja koje su imali od početka, odlučni da unapređuju Gospodnje djelo, On će očistiti njihov put. Uspjeh će doći dok se budu ustrajno borili protiv naizgled nesavladivih teškoća, a s uspjehom i najveća radost.

Bog priprema ponizne, skrušene ljude da budu korisni radnici. On im daje iskustvo koje ljudska mudrost ne može objasniti. On djeluje na umove svojom mudrošću. Dopušteno je da se pojave navodne pogreške, da bi na neočekivane načine (koje ljudska mudrost ne može dokučiti) Bogu pripala velika čast. On ostvaruje svoje djelo na svoj način. Oslanja se na svoje namjere, a ne na ljudske teorije. Sila kojom On djeluje preko bilo kojeg čovjeka razmjerna je čovjekovoj usrdnosti i iskrenosti. U svemu što čini, On traži najviše dobro onih koji surađuju s Njim. (Letter 162, 12. travnja 1903. — Pismo jednom vođi u konferenciji)