Priroda je naš udžbenik

14. 04. 2019.

“U njoj bijaše Život, i Život bijaše svjetlo ljudima.” (Ivan 1,4)

Prije nekoliko godina, dok sam se sa svojim suprugom vozila čamcem po jezeru Goguac (u Michiganu), ugledali smo prelijepi ljiljan. Zamolila sam supruga da mi ga ubere i da ga otkine tako da peteljka ostane što je moguće duža. On je to i učinio, a ja sam je dobro pregledala. U toj peteljci nalazio se kanal kroz koji su tekle hranjive tvari najpogodnije za razvoj ljiljana. On je uzimao te hranjive tvari odbacujući prljavštinu kojom je bio okružen. Bio je povezan sa slojem pijeska duboko ispod površine i odatle je crpio hranu koja mu je omogućavala da se razvije … u tako prekrasan cvijet.

Krist kaže: “Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Nisi siju, niti žanju. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj nije zaodjenuo kao jedan od njih.” (Matej 6,28.29) Nijedan umjetnik ne može naslikati tako lijepe boje kakve Bog daje cvijeću. “Pa ako tako Bog odijeva poljsku travu koja danas jest, a već se sutra baca u peć, zar neće mnogo radije vas, malovjerni?!” (Matej 6,30)

Priroda je naš udžbenik. Krist se koristio motivima iz prirode kako bi istinu utisnuo u um svojih slušatelja. … “Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! … Jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.” (Matej 6,31-34)

Učinimo sve što je u našoj moći da bismo pokazali svojoj djeci da treba zadobiti Nebo i izbjeći pakao. Učimo ih da teže za vječnim životom. … Odgajajte svoju djecu u strahu Gospodnjem i osposobit ćete ih da služe u crkvi, da idu u misijska polja, da svijetle u Gospodnjim dvorovima.

Roditelji, nemojte slijediti vječno promjenjivu modu ovog izopačenog doba. To se ne isplati. Bog će vas pitati u posljednji dan: “Što ste učinili s mojim stadom, mojim dragim stadom?” Kako ćete Mu odgovoriti ako ste iznevjerili povjerenje koje vam je ukazano? Krista radi, preklinjem vas da čuvate svoju djecu. Nemojte se ljutiti i biti nagli. Navedite ih da razmišljaju o onome što ih čini sretnim. …

Nastojte iz sve snage koju vam je Bog dao zadobiti krunu vječnog života, da biste je mogli staviti pred noge Otkupitelja i da biste, dodirujući zlatnu harfu, ispunili čitavo Nebo raskošnom glazbom. (Manuscript 31, 14. travnja 1901. — “Kršćanski život”)