Krenite naprijed

29. 04. 2019.

“Ne treba da se bijete; postavite se, stojte pa gledajte kako će vam pomoći Jahve. Oj Judo i Jeruzaleme, ne bojte se i ne plašite se; sutra iziđite pred njih, i Jahve će biti s nama!” (2. Ljetopisa 20,17)

U svakidašnjem životu dolazi do mnogih zbunjujućih problema koje ne možemo riješiti. Međutim, ima onih koji žele ukloniti svaku teškoću, riješiti svako pitanje prije nego što krenu na posao. Takvi će sigurno doživjeti neuspjeh. Na kraju će im budućnost biti isto tako nejasna, a problemi isto tako zbunjujući kao i kad su počeli razmišljati. Dok slijedimo svjetlo koje nam je dano, mi primamo veće svjetlo. …

Krenite naprijed na Božji poziv. Kad vam On pokaže posao koji treba obaviti, prihvatite se tog posla u Njegovo ime i s puno vjere. Možda nećete vidjeti kraj od samog početka. Možete se naći usred zbunjujućih okolnosti. Vaša braća možda će vam govoriti o lavovima koji su na putu. Pa ipak, krenite naprijed govoreći: “Gospodin želi da se taj posao obavi i ja neću posustati niti ću se obeshrabriti. Učinit ću ono što do mene stoji.” …

Ima kritičara koji će vas, ako budete slušali njihove riječi, lišiti svake hrabrosti i nade. Ne dopustite im da vas obeshrabre. Recite: “Bog ostaje vjeran. On se ne može odreći sebe.” (vidi 2. Timoteju 2,13) On je svakom čovjeku dao njegov posao, i poziva sve da počnu raditi upravo tamo gdje se nalaze. On ne može učiniti ono što želi sve dok ljudsko biće ne napravi svoj dio.

Katkad izgleda da je ruka vjere prekratka čak i da bi dotaknula Spasiteljevu odjeću, ali postoji obećanje iza kojega stoji Bog: “Vikneš li, Jahve će ti odgovorit, kad zavapiš, reći će: Evo me! Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini, i tama će tvoja kao podne postati, Jahve će te vodit bez prestanka, sitit će te u sušnim krajevima. On će krijepit kosti tvoje, i bit ćeš kao vrt zaljeven, kao studenac kojem voda nikad ne presuši.” (Izaija 58,9-11) … Pobjedu ne donose naši napori, već sagledavanje Boga iza obećanja, vjerovanje i oslanjanje na Njega. Uhvatite se vjerom za ruku beskrajne snage. Vjeran je Gospodin koji je obećao.

Nametat će vam se pitanja na koja vlastitim umovanjem nikako nećete moći odgovoriti. Zato ne gubite vrijeme pokušavajući ih razriješiti. Prihvatite se posla koji vas čeka uzdajući se u Boga koji vam daje mudrost. Njegova pravda ići će pred vama, a pitanja koja vas muče riješit će se sama od sebe. (Manuscript 54, 29. travnja 1902. — “Kako riješiti složene probleme”)