Sotonsko lukavstvo

1. 05. 2019.

“Ali se bojim da se slučajno ne bi, kao što je zmija zavela Evu svojim lukavstvom, vaše misli pokvarile te se udaljile od Kristu dužne iskrenosti i čistoće.” (2. Korinćanima 11,3)

Načinom na koji postupamo jedni prema drugima trebamo otkrivati Krista. Tako ćemo pokazati da smo u pravoj vezi sa Spasiteljem. Bogu treba pripasti sva čast, sva slava. Kad se pojavi, Krist će prihvatiti one koji su s Njim sjedinjeni živom vjerom. On se neće postidjeti nazvati ih braćom. …

Gospodin je Bog i osim Njega nema drugoga. Kad se Sotona svojom prepredenošću nametne ljudskom umu, prijevarni utjecaji primaju se kao da su s Neba. Ako se njegovim prijevarama dopusti da se šire, zarobit će mnoge duše prije nego što postane očito da one ne potječu od Boga, već od neprijatelja svake pravednosti.

Uvjeravam vas da će razlikovanje istine od laži postati jedna od naših glavnih nedoumica. Laž se prikrada neopaženo, baš kao što se prikradala u nebeskim dvorovima. Sotona je nastojao potkopati povjerenje anđela u Božju vladavinu. On je priželjkivao mjesto koje je zauzimao Krist, namjeravajući, ako zadobije taj položaj, zauzeti i Božje mjesto. Svoje prijedloge vješto je iznosio anđelima i mnogi od njih su ih prihvatili. Potom je prepuštao da se njegovi nagovještaji dalje razvijaju u njihovom umu. Tako su neki anđeli, budući manje oprezni od svojeg vođe, počeli prenositi te nove teorije. Sotona je bio pokretač sumnji koje su oni izražavali, ali on ih je prikazivao kao mišljenje velikog broja anđela koje, kao takvo, zaslužuje da bude razmotreno.

Sotona se u današnje vrijeme služi lažima i podvalama kako bi svojim varljivim teorijama opčinio ljude. Upozorenje da pazimo kako mu ne bismo omogućili pristup, odzvanja kroz vrijeme sve do naših dana.

Neka nitko ne pomisli da je, posluživši kao Gospodnje oruđe, postao sam sebi dovoljan. Gospodin koristi ljude i ukazuje im čast dajući im svoju mudrost dokle god su Mu vjerni i dok slavu ne pripisuju sebi. Oni koji se otimaju iz Gospodnjih ruku smatrajući se sposobnima da upravljaju djelom, nisu vođeni Njegovim Duhom, već “drugim duhom” (vidi 2. Korinćanima 11,4). Sotona stupa na pozornicu i oni mijenjaju vođu. Tada dolazi do iskrivljavanja Gospodnjih putova i vještog nametanja zmijskih podvala. (Manuscript 37, 1. svibnja 1903. — “Upute za rad”)