Lijek za krivnju i depresiju

16. 05. 2019.

“Što mislite? Zar neće čovjek koji ima stotinu ovaca, kad mu jedna od njih zaluta, ostaviti devedeset i devet u gori te poći tražiti zalutalu? I uspije li mu da je nađe, zaista, kažem vam, više se raduje zbog nje nego zbog devedeset i devet koje nisu zalutale.” (Matej 18,12.13)

Pročitala sam tvoje pismo s velikim zanimanjem. …

Gospodin ne želi da ijedna duša propadne. Djelima Njegove milosti nema broja i On neće napustiti one koji Mu pripadaju, za čiji je otkup dao vlastiti život izloživši se Sotoninim kušnjama. Cijelo Nebo je dano svima onima koji vjeruju u Isusa Krista kao svojega Spasitelja, i nijedna duša ne sramoti Boga toliko kao onaj tko tvrdi da vjeruje u istinu, a ipak se zaogrće žalošću kao da je siroče. …

Gospodin svoje ranjene i izbijene ovce ne ostavlja Sotoni da ih raskomada. On osnažuje svoje kada su slabi. One koji se bore s kušnjom, On oslobađa neprijateljeve sile. Gospodin Isus nikad ne napušta nijednu dušu koja se pouzda u Njega. A oni koji tvrde da su Božji sinovi i kćeri, moraju se uvijek oslanjati na Isusa. Postupiti drugačije značilo bi nijekati da nas On ljubi. Hodajući naokolo klonuli i potišteni, zaogrnuti odjećom žalosti, mi predstavljamo Krista u vrlo lošem svjetlu. Time doslovno kažemo da je naš Gospodin krut, despotski Vladar. To je laž uperena protiv dragog Spasitelja, koji je dao vlastiti život kako bi omogućio svima da se oslone na Njega, da se povjere Njegovoj skrbi i ljubavi za grešnog čovjeka. …

Činiš veliku nepravdu Spasitelju kad hodaš kao da se nalaziš u sjeni tame. Nikad ne hodaj u ognju i iskrama koje si sam zapalio (vidi Izaija 50,11), prepuštajući se dojmovima i osjećajima.

Isus je rekao: “Tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.” (Ivan 8,12) Dakle, ako slijediš nekog drugog vođu umjesto Krista koji je Svjetlo, Istina i Život, napusti ga i slijedi Isusa — Svjetlo svijeta. Je li Gospodinu milo kad se kolebaš kao nemirni morski valovi? Ne! Ne! Tvrdim ti da On želi da budeš osnažen, utvrđen, ukorijenjen, utemeljen i nazidan u najsvetijoj vjeri. Ti ne pripadaš sebi. Kupljen si po cijeni koja se ne može izračunati. Dakle, tvoj vlasnik je Bog, moćni Bog, a za cijenu koja je plaćena pogledaj križ na Golgoti. To kolebanje između nade i straha, žalosti srce Isusa Krista koji te je izabrao i dao ti očit dokaz svoje ljubavi. (Letter 41, 16. svibnja 1893. — Pismo D. A. Corkhamu, članu odbora Konferencije Nova Scotia)