Neka Bog ostvari svoju volju u tebi

22. 06. 2019.

“A Bog, izvor mira … neka vas osposobi za svaku vrstu dobra djela, da mognete izvršiti njegovu volju! Neka ostvari u nama ono što je pred njim ugodno po Isusu Kristu, komu slava u vijeke vjekova!” (Hebrejima 13,20.21)

Proučavanjem Božje riječi i primjenjivanjem njezinih pouka u svim svojim poslovnim pothvatima, ljudi mogu jasno sagledati duh koji upravlja postupcima. Ako budu marljivo proučavali, umjesto da slijede ljudske nagone i prirodne sklonosti, steći će znanje o načelima po kojima se trebaju vladati Adamovi sinovi i kćeri.

Biblija je vodič za rješavanje mnogih teških problema koji se javljaju u umovima sklonim sebičnosti. Ona je odraz Božje mudrosti, i ne samo da sadrži velika i važna načela, već pruža i praktične pouke o životu i ponašanju čovjeka prema njegovom bližnjem. Ona otkriva sitne pojedinosti koje su bitne za naš odnos s Bogom i jednih s drugima. U njoj se nalazi potpuno otkrivenje Božje volje i Njegovih osobina u osobi Isusa Krista, i u njoj je izložena obveza ljudskog bića da svesrdno služi Bogu i da na svakom koraku postavlja pitanje: “Je li ovo Gospodnji put?” …

Iskrivljena shvaćanja prepoznatljiva su kod onih čije oči nisu pomazane nebeskim melemom da bi mogli sagledati stvari u svjetlu Božje riječi. Volja biva zarobljena, prisiljena da slijedi smjer koji Božja riječ ne opravdava. Čovjek ne treba prepustiti vlast nad svojom voljom bilo kojem ljudskom biću. Kad se volja utopi u volji drugog čovjeka, to je pogrešno. …

Ako ljudsko biće na to pristane, Bog može i hoće tako poistovjetiti svoju volju sa svim našim mislima i ciljevima, tako uskladiti naš um i srce sa svojom Riječju da mi, kad vršimo Njegovu volju, zapravo provodimo poticaje vlastitog uma. Takvi neće posjedovati neposvećenu, sebičnu narav, već će se s ponosom, usrdno, odlučno zalagati za Božju slavu. Oni neće činiti ništa u svojoj sili i strogo će paziti da ne ističu sebe.

Svi koji hoće usavršiti kršćanski karakter moraju nositi Kristov jaram. Ako žele sjediti zajedno s Kristom Isusom na Nebu, moraju učiti od Njega na osnovi primjera koji je ostavio dok je bio na Zemlji. Našoj naravi je potrebna disciplina. Oni se moraju uskladiti s naravi Isusa Krista, kako bi On mogao ostvariti dobro za sve koji dopuštaju da budu oblikovani pokoravanjem svoje naravi Njegovoj vlasti. Veliki Učitelj nosit će jaram zajedno sa svakom dušom koja prihvaća Njegov jaram. (Letter 22, 22. lipnja 1896. — Pismo jednom službeniku crkve u Australiji)