Budite vjerni domaćin

10. 07. 2019.

“A on im reče: ‘Zato je svaki književnik koji je postao učenikom kraljevstva nebeskoga nalik na domaćina koji iz svoje riznice vadi novo i staro.’” (Matej 13,52)

Istina neprestano obogaćuje onoga tko je prima. Um onih koji primaju istinu postaje aktivniji. Dok koriste svoje talente nastojeći poboljšati svaku sposobnost, njihove umne i duhovne snage jačaju, jer gdje je duhovni život, tu je razvoj i rast. Ne postoji mogućnost da se domaćinovo blago umanji ako se njime ispravno raspolaže.

Velike istine zakopane su ispod mnoštva zabluda, ali onaj tko marljivo istražuje, naći će ih. Kad pronađe i otvori riznicu vrijednih dragulja istine, to nije krađa jer svi koji cijene te dragulje mogu ih posjedovati, i tada će i sami imati riznicu koju trebaju otvoriti drugima. Onaj koji daje ne lišava sebe blaga, jer dok ga ispituje kako bi ga mogao izložiti na takav način da privuče druge, on pronalazi nove dragocjenosti.

Bogatstvo istine koje posjedujemo moramo dati svijetu kako bi i drugi dobili priliku da spoznaju vrijednost istine. Potrebe onih koji pate od duhovnog siromaštva moraju se zadovoljiti. I tada ne samo da će um onih kojima pomažemo biti silno dotaknut, nego će i um onoga tko obavlja taj posao biti oživljen silom Duha Svetoga. Zahvaljujući suradnji sa silom koja potječe jedino od Boga, on će biti osposobljen da istinu učini tako jednostavnom da će ona naći odjeka u umu drugih. …

Krist je umro za cijeli svijet, a ipak tako malo njih zauzima mjesto domaćina koje im je Bog odredio. Talente koji su nam povjereni treba upotrijebiti za dobro drugih i na blagoslov drugima. Oni su nam povjereni da bismo ih usavršavali. Njihova vrijednost je u njima samima. Bez obzira na to uviđa li onaj kome su povjereni njihovu vrijednost ili ne, oni ostaju isti. Međutim, ako ih ne cijeni, oni za njega nemaju nikakve vrijednosti.

Novac može biti zarobljen na različite načine. To je još uvijek novac, ali nikome nije od posebne koristi. Ali novac koji se mudro ulaže donosi još novca, koji se opet može upotrijebiti za stjecanje još veće dobiti. Tako je i s blagom ovog domaćina — s Riječju živoga Boga. Upotreba dragulja istine određuje njihovu vrijednost za onoga tko ih posjeduje. Njih treba upotrijebiti za pomoć onima za koje je Gospodin dao svojega jedinorođenog Sina, da im budu na blagoslov i spasenje. Tada oni imaju najveću vrijednosti za nas, i na taj se način naši talenti neprestano uvećavaju. Mi time dodajemo dragulj na dragulj. (Manuscript 88, 10. srpnja 1898. — “Usporedba o domaćinu”)