Stavi svoje breme na Gospodina

16. 07. 2019.

“Povjeri Jahvi svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik.” (Psalam 55,22)

Dragi brate, osjećam najnježniju ljubav prema tebi i voljela bih da ti je drugačije, da te oni koji te progone ostave na miru. Ali, brate moj, moraš imati na umu da te zbunjujuće i neugodne stvari spadaju u ono “sve” što ide na dobro onima koji ljube Boga. Gospodnje oko je na tebi. … Ako ostaneš hrabar, ako tvoja duša ostane u Bogu, ako se budeš uzdao u svojega nebeskog Oca kao što se dijete uzda u svojeg roditelja, ako budeš postupao pravedno i ljubio milost, Bog će moći i htjeti raditi s tobom. Tada ćeš usred svih svojih kušnji poštovati Boga i imat ćeš Njegovo sigurno obećanje: “Jer ja častim one koji mene časte.” (1. Samuelova 2,30)

Ne zaboravi da nisi prvi koji prolazi kroz takvo iskustvo. Poznata ti je povijest Josipa i Daniela. Gospodin nije spriječio zle urote njihovih neprijatelja, ali je učinio da sve spletke iziđu na dobro onima koji su održali svoju vjeru i ostali odani usred kušnji i sukoba.

Oganj užarene peći ne treba … uništiti, već pročistiti, oplemeniti, posvetiti. Bez tih kušnji ne bismo toliko osjećali potrebu za Bogom i Njegovom pomoći. Postali bismo oholi i pretjerano samopouzdani. U tim kušnjama ja vidim dokaz da je Gospodnje oko na tebi i da On namjerava tvoje srce privući k sebi. Nije zdravima potreban liječnik nego bolesnima, onima koji su pritisnuti više nego što su sposobni podnijeti, kojima je potreban Pomoćnik. “Vratite se u Tvrđavu.” (vidi Zaharija 9,12) Nauči dragocjenu pouku: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama, jer jaram je moj sladak, a moje breme lako.” (Matej 11,28-30)

Isus te voli. Iskustvo kroz koje prolaziš raduje me ne zato što patiš, već zato što je to za mene dokaz da te Bog kuša i provjerava da bi vidio hoćeš li doći k Njemu, hoćeš li se osloniti na Njega, hoćeš li naći mir i počinak u Njegovoj ljubavi. …

Isus te nije ostavio da budeš iznenađen i začuđen kušnjama i teškoćama s kojima se suočavaš. On ti je rekao sve o njima, a rekao ti je i da ne trebaš pasti u očaj i osjećati se poraženo kad kušnje naiđu. Trebaš gledati u Isusa, svojeg Otkupitelja, biti vedar i radovati se. … Mi imamo živog Spasitelja koji nas je toliko ljubio da je umro za nas kako bismo u Njemu pronašli nadu, snagu, hrabrost i kako bismo sjedili s Njim na Njegovom prijestolju. (Letter 8, 16. srpnja 1886. — Pismo dr. J. H. Kelloggu, direktoru sanatorija u Battle Creeku)