Svetiji, još svetiji

27. 09. 2019.

“Blago žednima i gladnima pravednosti, jer će se nasititi!” (Matej 5,6)

U Govoru na gori Krist je iznio definiciju pravog posvećenja. On je živio svetim životom. On sam je bio zorna pouka kakvi bi trebali postati Njegovi učenici. Mi se trebamo razapeti s Kristom, biti pokopani s Njim i oživljeni Njegovim Duhom. Tada ćemo biti ispunjeni Njegovim životom.

Naše posvećenje Božji je cilj u cjelokupnom Njegovom postupanju s nama. Odabrao nas je od vječnih vremena da budemo sveti. Krist je dao sebe za naše otkupljenje kako bismo vjerom u Njegovu moć da nas spasi od grijeha, mogli biti savršeni u Njemu. Davši nam svoju Riječ, On nam je dao kruh s Neba. On objavljuje da ćemo, ako jedemo Njegovo tijelo i pijemo Njegovu krv, primiti vječni život. Zašto više ne razmišljamo o toj temi? Zašto je ne učinimo lako razumljivom kad ona tako mnogo znači? Zašto kršćani ne otvore oči da bi sagledali posao koji Bog zahtijeva od njih? Posvećenje je postupno djelo koje traje čitavog života. Gospodin izjavljuje: “Ovo je, naime, volja Božja: vaše posvećenje.” (1. Solunjanima 4,3) Je li vaša volja da svoje želje i sklonosti uskladite s božanskom voljom?

Kao kršćani, zavjetovali smo se da ćemo upoznati i ispuniti svoje dužnosti, da ćemo svijetu pokazati da smo u bliskoj vezi s Bogom. Dakle, Krist se treba prikazivati pobožnim riječima i djelima Njegovih učenika.

Bog zahtijeva od nas savršenu poslušnost Zakonu koji je izraz Njegovog karaktera. “Ukidamo li tako vjerom Zakon? Daleko od toga! Naprotiv, tim Zakon utvrđujemo.” (Rimljanima 3,31) Zakon je odjek Božjeg glasa koji nam dovikuje: “Svetiji, da, još svetiji!” Žudite za puninom Kristove milosti, o da, težite tome, budite gladni i žedni pravednosti. Jer obećanje glasi: “Nasitit ćete se.” Neka vam srce bude ispunjeno snažnom čežnjom za tom pravednošću za koju Božja riječ kaže da će njezino djelo biti mir, a pratit će ga spokoj i bezbrižnost zauvijek (vidi Izaija 32,17).

Naša je prednost da budemo dionici božanske naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude. Bog jasno izjavljuje da On od nas zahtijeva da budemo savršeni i zato nam je osigurao sve što je potrebno da bismo mogli postati dionici božanske naravi. Jedino tako možemo postići uspjeh u želji da dobijemo vječni život. Silu za to daje upravo Krist. “A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja.” (Ivan 1,12) (Letter 153, 27. rujna 1902. — Pismo bratu S. N. Haskellu i njegovoj supruzi)