Dva duha u svijetu

28. 09. 2019.

“Sjetite se riječi koju vam rekoh: ‘Nije sluga veći od svoga gospodara!’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti. Ako su moju riječ držali, i vašu će držati.” (Ivan 15,20)

Ako se prema Onome koji je bio čist, svet i neiskvaren, koji je činio dobro i samo dobro na ovom svijetu postupalo kao prema najgorem zločincu, ako je On osuđen na smrt bez trunke dokaza, što drugo mogu očekivati Njegovi sljedbenici osim da se i prema njima postupa na sličan način, koliko god bio neporočan njihov život i besprijekoran njihov karakter? Ljudske zapovijedi, zakoni nastali djelovanjem sotonskih sila, pod izgovorom da štite dobro i ograničavaju zlo, bit će uzdizani, dok će Božje svete zapovijedi biti prezrene i pogažene. …

To je otpad od istine koji djeluje u sinovima protivljenja da bi ušutkao glas onih koji ih pozivaju na poslušnost i izazvao vjerne da postanu nevjerni, kao što je Kajin izazivao Abela. Demonski duh opsjeda ljude na ovom svijetu. … Demonska mudrost … rušit će i uništavati čovjeka stvorenog na Božju sliku jer … (čovjek) ne može upravljati savješću svojeg brata da bi ga učinio nevjernim Božjem svetom Zakonu, zato što je i sam nepravedan, poput Kajina koji nije htio poslušati. … Svijet je predstavljen otpalim crkvama koje gaze Božju riječ kršeći Njegov sveti Zakon. One ne znaju kakvog su duha, niti znaju što je na kraju mračnog tunela kojim prolaze. Hrle naprijed, prevarene, opčinjene, slijepe — u prvu i drugu smrt. Moćna plima ljudske samovolje i ljudskih strasti vodi u ono o čemu nisu ni sanjali kad su odbacili Jahvin zakon radi ljudskih zamisli. … Oni uzdižu privid, a vječne istine ne znače im ništa.

Ali Onaj koji je došao na naš svijet potražiti i spasiti izgubljeno, založio je svoj život da bi ljudi mogli dobiti drugu priliku. On pokazuje sažaljenje, suosjećanje i ljubav bez premca. On je osigurao sve za dobro čovjeka da nitko ne bi morao propasti. Božji Sin došao je na naš svijet, njegovo svjetlo i njegov život, da bi obgrlio svojim rukama sve ljude, da bi privukao i sjedinio sa sobom sva ljudska bića koja se nalaze pod vlašću i upravom Sotone. On ih poziva: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama.” (Matej 11,28.29) Pod novim nadahnućem milosti, On sjedinjuje sa sobom sve koji dolaze k Njemu. On stavlja na njih svoj pečat, znak poslušnosti Njemu i odanosti Njegovoj svetoj suboti. (Manuscript 104, 28. rujna 1897. — “Osuđen od strane Židova”)