Neka nas Božji Duh oblikuje

29. 09. 2019.

“Niti više dajite svojih udova kao oružje nepravednosti u službu grijeha! Naprotiv, prinesite Bogu sami sebe — sebe kao takve koji ste od mrtvih postali živima — a svoje udove kao oružje pravednosti u službu Bogu!” (Rimljanima 6,13)

Gospodin želi da se Njegovi izabrani sluge ujedine. Na stanovnike ovoga svijeta treba izvršiti odlučan utjecaj na dobro. Koliko god bili različiti talenti Njegovih slugu, oni trebaju raditi jedinstveno, svi trebaju pokazivati srdačnost i ljubav. Istinu treba objavljivati upotrebom različitih darova, pri čemu svi oni trebaju biti pod nadzorom istog Duha. …

“Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.” (Matej 11,28) To je recept za iscjeljenje svih duhovnih, duševnih i tjelesnih bolesti. To je Kristov dar onima koji Ga iskreno i vjerno traže. On je moćni Iscjelitelj. Zatim slijedi poziv: “Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama, jer jaram je moj sladak, a moje breme lako.” (Matej 11,29.30) Dok nosimo Kristov jaram i učimo od Njega pouku o poniznosti i krotkosti, pronalazimo odmor u vjeri i uzdanju. Saznajemo da je Njegov jaram blag i da je Njegovo breme lako.

Neka oni koji nose odgovornosti imaju na umu da nas Duh Sveti treba oblikovati. Gospodin je taj koji upravlja. One za koje radimo ne trebamo pokušavati oblikovati prema vlastitim zamislima. Oblikovanje trebamo prepustiti Kristu. On ne slijedi nijedan ljudski uzor, već radi u skladu sa svojom mudrošću i svojim duhom.

Čovjekov je posao da otkrije svijetu ono što mu je Krist stavio na srce. Njegovom milošću čovjek postaje dionik božanske naravi, pošto se izbavi od pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude. Uzvišenije sposobnosti onoga koji prima Krista bivaju osnažene i oplemenjene. On biva osposobljen da služi Bogu. …

Onaj koji je nekad bio kerubin zaklanjač, čiji je posao bio da od razumnih bića na Nebu zaklanja Božju slavu, pokvario je svoju mudrost i odvojio se od Boga. Ako je tako uzvišeno biće moglo pasti tako nisko i postati začetnik grijeha, neka se onda čovjek ne hvali, nego neka dragovoljno ponese Kristov jaram pokazujući Njegovu krotkost i poniznost, vjerujući u Njega i surađujući s Njim. “Jer ste kupljeni skupo. Proslavite zato Boga u tijelu svojemu i u duhu svojemu!” (1. Korinćanima 6,20 — Šarić) (Letter 197, 29. rujna 1901. — Pismo starješini S. N. Haskellu i njegovoj supruzi)